Днес е Голяма Богородица – един от най-големите християнски празници. Вярващи се молят пред чудотворната икона в Арбанаси въпреки ограниченията

0

Днес е Голяма Богородица – Успение на Пресвета Богородица, един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който се почита Светата Майка- покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

На този ден празнуват всички, които носят името Мария, Mариaнa, Mариянa, Mариo и др.

Днес е и празник на село Арбанаси. Тази година заради противоепидемичните мерки няма да се проведе традиционният сбор  и концертите в архитектурния резерват. Въпреки ограничаненията, снощи стотици вярващи се събраха за празничната вечерна служба манастира „Свето Успение Богородично“. Хора от цялата страна се уповават на това, че молитвите за изцеление и благоденствие са най-силни срещу 15 август, а Божията майка помага на всеки, който искрено и силно вярва в нея.

В манастира в Арбанаси се пази една от чудотворните икони на Богородица Троеручица, наричана още „Плачещата Богородица“.

 

Смята се, че светата обител обителта е строена по времето на Асеневци. Според преданието Богородица се явила на атонски монах – иконописец и му наредила нейната икона да бъде пренеса във Велико Търново в манастир, посветен на св. Богородица. Веднага с пристигането иконата проявила своето чудотворство, като излекувала детето на богат търговец.

Когато турците завладели България и наближили Търновград, иконата била скрита в земята. Минали векове и манастирът и неговата светиня били покрити от забрава, но всяка година на празника Успение Богородично местни хора се събирали с почит на това място, без да знаят за скритото съкровище в земята.

Св. Богородица сама напомнила за своята чудодейна икона.  Едно овчарче пасяло стадото си там и дочуло плач, сякаш майка оплаква своето чедо. Той идвал под земята в близост до останките на някогашната храмова стена.. След като плачът не преставал, детето се уплашило и извикало господаря си и двамата, изумени, открили плачещата икона. Оттогава тя носи името „ плачеща“, а от този момент започва и възобновяването на манастира. Смята се, че това е станало около 1680 година.

Още с изваждането й се случило чудо – едно нямо момче турче за първи път отворило уста пред иконата и казало: „Свещите горят“. Малко по-късно пред иконата се излекувало и детето на търновския паша, който дарил пари за монашески килии.

Освен, че лекува и дава сили, чудотворната икона в Арбанаси на няколко пъти е предпазвала манастира от пълно унищожаване.

Говори се, че иконата помага най-много за зачеване. Жените, които искат да станат майки, задължително изпълняват следния ритуал – след молитвата пред Божията майка поставят монета на иконата.

сн. архив

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *