241 ученици ще бъдат приети в професионални паралелки във Велико Търново през новата учебна година

0

Ясни са средищните училища и детски градини в общината

 

За учебната 2020/2021 г. е одобрен план-прием на професионални паралелки в ПМГ „В. Друмев“ –„Графичен дизайнер“, СУ „Вл. Комаров“ – „Монтьор по автоматизация“ и ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ „Лаборант“ и „Изпълнител на термални процедури“ . Броят на учениците в професионалните паралелки ще е 214 или с 68 повече спрямо предходната учебна година, като те ще бъдат приети в 319 паралелки. 139 деца ще започнат предучилищната си полудневна подготовка в 9 групи в общината, а в Спортното училище ще бъдат приети 274 ученици съответно в 14 паралелки.

В частната профилирана гимназия „АК – Аркус“ ЕООД в старата столица се очаква да има 243 ученици в 15 паралелки, а в частното основно училище по изкуства в Русаля  33 деца, като 3 от тях ще са в предучилищна полудневна подготовка.

В общежитието към Спортното училище „Г. Живков“ във Велико Търново за предстоящата учебна година ще бъдат настанени 107 ученици, а други 77 – в общинското ученическо общежитие „К. Фичето“.

Слети паралелки ще има в училищата в с. Леденик, Церова кория, Самоводене, Водолей, и Балван, където от няколко години има трайна тенденция за намаляване на учениците под 50. Положителна е обаче в ОУ „Христо Ботев“ в с. Ресен, където са отчетени 80 ученици.

Средищните училища в общината ще бъдат три. Това са основните учебни заведения в Церова кория, Балван и Дебелец. В тях ще обучават ученици съответно от Къпиново, Миндя, Пчелище, Ново село, Ветринци и Присово.

За средищна детска градина е определена тази в Церова кория. Тя ще приема деца от Къпиново, Миндя и Пчелище.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *