57 години от подвига на д-р Стефан Черкезов. Поклон!

Днес се навършват 57 години от подвига на д-р Стефан Черкезов, чието име носи Областната болница във Велико Търново. Неговият живот за поколенията завинаги остава като пример за проявена жертвоготовност и човеколюбие .

На 15 август 1963 година между Велико Търново и Горна Оряховица става тежка автомобилна катастрофа. Разхлопан и претъпкан с пътници автобус се блъска в камион и избухва в пламъци. В рейса пътува младият лекар на село Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов, който  отива на служебно съвещание в окръжния център. Той се намира близо до вратата и при жестокия инцидент е изхвърлен през нея навън от взривната вълна, без почти да пострада. Човешкият му и лекарски дълг обаче надделяват и д-р Стефан Черкезов се хвърля в автобуса факла, за да спасява ужасените от огнения ад  хора. Пламналата му коса, найлоновата риза, която се стопява по тялото му и допълнително влошава изгарянията, не го възпират и той всеотдайно и сърцато изважда пътници от автобуса. Спасява 47 души.

Когато от Велико Търново и Горна Оряховица пристигат спасителните линейки, двадесет и шестгодишният  медик, сам нуждаещ се от спешна помощ, започва да пренася пострадалите с носилки и отказва да бъде транспортиран, за да помогне и на последния нуждаещ се. Накрая остава съвсем сам и тръгва под жаркото слънце пеша. По пътя го пресреща върнала се специално за него линейка. Пристигнал в хирургичното отделение на болницата, той отпраща втурналите се към него лекари с думите: “Колеги, оставете ме, аз бездруго ще умра. Гледайте другите пациенти!”

Рано сутринта на другия ден, 16 август,  д-р Стефан Черкезов издъхва в адски мъки и в пълно съзнание. Край леглото му е младата му съпруга Лидия. Тя е свидетел и на последните му думи: “Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи; и нека да бъде горд с мене –  показах се като истински лекар…”

Така завършва краткият живот на д-р Стефан Черкезов, роден на 26 април 1937 година в село Виноград.

В началото на 2006 година по инициатива на в. “Български лекар” датата 15 август е обявена за ден на д-р Стефан Черкезов и лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Главният редактор на в. “Български лекар” д-р Тотко Найденов лансира идеята 15 август да се приеме за Национален ден на спасението, в който да се отдава почит на всички българи, загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Поклон пред паметта на д-р Стефан Черкезов!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!