„Лятно кино на мегдана“ събра почитатели на документалното българско кино в село Леденик

0

 

Десетки почитатели на българското документално кино се събраха вчера вечерта в центъра на село Леденик за инициативата „Лятно кино на мегдана“. Проявата бе организирана от кмета Антон Кръстев и ще продължи в няколко поредни съботи до месец септември. При спазване на противоепидемичните мерки филмите ще се прожектират от 21.30 ч.

Вчера инициативата стартира с филма „Балканска мелодия“. Лентата разказва за откривателя на „Мистерията на българските гласове” и тяхната истинска киноистория. Повече от 50 години швейцарският музиковед и изследовател Марсел Селие пътува зад Желязната завеса, събирайки най- доброто от музиката на източна Европа. Следвайки стъпките му, филмът „пътува” из Румъния и България днес, за да разкрие тайните на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”, носител на най-престижната музикална награда „Грами”, както и на прославения румънски музикант Георге Замфир.

Преди прожекцията жители на Леденик се хванаха на хоро

На 21 август ще бъде показан филма „Черноморски пирати“, след това – на 28-ми е ред на „От Кремона до Кремона“, а на 4-ти септември инициативата ще завърши с филма „Ром Кихот“.

Вчера, преди началото на прожекцията, жители на Леденик се хванаха на хоро под вещата хореография на фолклорната група „Плетеница“.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *