Софийска градска прокуратура ще разследва смъртта на абитуриента Христо Денев

0

Софийска градска прокуратура е определена да осъществява ръководство и надзор по предизвикалия общественото внимание и придобил медиен отзвук случай на настъпила смърт на 19-годишния абитуриент от Велико Търново Христо Денев, лекуван от коронавирусна инфекция в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД, гр. Велико Търново, съобщи прокуратурата.

Веднага след постъпването на материалите в Софийска градска прокуратура наблюдаващите прокурори са образували досъдебно производство за това, че на 31.07.2020 г. в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД гр. Велико Търново, поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, е била причинена смъртта на Христо – престъпление по чл.123, ал.1 от НК.

Разследването по делото ще се извършва от следовател от следствения отдел при Софийска градска прокуратура.

Причината софийските прокурори да поемат случая е, че след жалба на бащата на момчето – адвокат Иван Денев, прокурорите от Велико Търново са си направили отвод. Припомняме, че чичо на Христо е замесник аперативният прокурор на В. Търново Емил Денев.

Предстои да се извършат множество процесуално-следствени действия за изясняване на обстоятелствата по случая и най-вече да се установи дали са налице допуснати от страна на медицински лица пропуски и грешки при лечението на пациента, които евентуално да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на младежа.

С оглед значителната правна сложност на случая и необходимостта от предприемане на мерки за осигуряване на своевременно и законосъобразно извършване и приключване на разследването е сформиран екип от прокурори от Софийска градска прокуратура, които да работят по него.

Оплакванията на момчето са започнали на 7 юли, съпроводени с висока температура. Настанен е във Великотърновската болница. Диагнозата COVID-19 е лабораторно потвърдена чрез PCR тест. Пациентът е починал вследствие на двустранна бронхопневмония и остра дихателна недостатъчност.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *