Калпавият водопопровод за милиони в Свищов пак гръмна, над 30 000 човека в града и няколко села остават без вода

Авария в района на помпената станция в село Вардим край Свищов оставя 30 000 жители на Свищов и няколко села без вода за неопределено време, съобщи БНР.

Преди около седем месеца Генчев представи пред журналисти за пореден път десетгодишната сага с некачествения, но скъп магистрален водопровод в Свищов. Тогава той съобщи, че бразувано досъдебно производство по случая, очаква  се до края на февруари да приключат проверките на Специализираната прокуратура и да има наказани, но явно това не се е случило.

Проблемът, който тормози над 30 000 жители на Свищов и живеещите в селата Вардим и Царевец започва през 2010 година с изграждането на  нов магистрален водопровод от полиетиленови тръби. Старата мрежа е от метални тръби на повече от 60 години. Фирмата, изпълнител на обекта, е „ВТ Инженеринг”, а  в съоръжението са вложени над 4 млн. лева. 2 млн. лв. са от заем на Общината, а 2 млн. лева са отпуснати от Регионалното министерство. Почти веднага след приключване на дейностите по монтажа обаче, новите тръби започват да „гърмят” и следва авария след авария.  Това е и причина до този момент магистралният водопровод  да не е въведен в експлоатация.

През 2015 година Община Свищов става асоцииран член  на „ВиК „Йовковци“, но от там отказват да приемат водопровода, тъй като той не е в експлоатация и всеки опит да бъде пуснат в действие е безуспешен, защото се регистрират аварии.

През 2016 г. кметът и общинското ръководство започват да водят кореспонденция и да си търсят правата от фирмата – изпълнител. Направени са много срещи, но в началото строителите отказват да извършват гаранционните обслужвания на водопровода, след което с много трудности подменят няколко проблемни участъка. В началото на тази година 8-годишният гаранционен срок на водопровода е изтекъл.

Група от висококвалифицирани експерти от София установява и се произнася, че водопроводът е правен с некачествени материали и без контрол. В земята са вкопани турски тръби за поливане на земеделски земи, които трябва да издържат налягане от 8 атмосфери, но те дават дефект и при 4 атмосфери. От Общината пускат сигнал до Районна прокуратура – Свищов и до Окръжна прокуратура-Велико Търново. През 2017 г. и двете инстанции доказват, че има безотговорно и безстопанствено отношение по случая с изграждането на водопровода и тъй като се касае до публични средства в изключително голям размер, преписките са предоставени на Специализираната прокуратура през 2018 г. В двете преписки са посочени лицата, които са отговаряли за изграждането и изпълнението на проекта, както и за усвояване на средствата.

На Общината са необходими около 3 млн. лв., за да направи ремонт на ремонта за подмяната на целия участък от магистралния водопровод, за да има нормално водоснабдяване в града.

В края на 2019 г. са проведени срещи с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите, предоставена им е документацията и количествено стойностната сметка за подмяната на новия водопровод.От там са уверили кметското ръководство, че през тази година ще бъдат отпуснати целеви средства от държавата за подмяната на цялото трасе.

Сега не се знае колко време ще продължи отстраняването на аварията, защото участъкът е специфичен, не се знае ВиК има ли в наличност нужните тръби, поясни пред БНР  Генчо Генчев и увери, че ще бъдат взети всички мерки за осигуряване на вода за болницата в Свищов, за детските и социалните заведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!