Оперетата „Хубавата Елена“ на 26 август в „Сцена на вековете“ на Царевец  

 

След огромен успех край морето, премиерният спектакъл на Държавна опера – Варна, ще гостува на крепостта Царевец 

 

„Хубавата Елена“ от Жак Офенбах – една от най-новите постановки на Държавна опера – Варна, която преди броени дни обра овациите на премиерата си в Летния театър на морския град, ще бъде представена на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Постановката е на 26 август от 21:00 в крепостта Царевец, а ценителите в старопрестолния град вече очакват с интерес поредния спектакъл от превърналите се в традиция гастроли на Варненската опера.

Ефектният декор и античните костюми ще се впишат в историческата среда на крепостта със стил, а солистите, хорът, балетът и оркестърът на Театрално-музикален продуцентски център-Варна, окрилени от успеха на премиерата, ще поднесат пищно зрелище, сплетено от драматична игра, оперно пеене и танц.

Постановката е на доайена на оперетното изкуство у нас проф. Светозар Донев, хореограф е Анна Донева, сценограф – Иван Токаджиев, костюмограф – Ана-Мария Токаджиева. Диригент на спектакъла във Велико Търново ще бъде Стефан Бояджиев, диригент на хора – Цветан Крумов. В главните роли ще влязат актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Александър Мутафчийски – Менелай, заедно със солистите на Варненската опера Пламен Долапчиев – Парис и Велин Михайлов – Калхас, а в ролята на Хубавата Елена ще видим Илина Михайлова.

Популярен като баща на оперетата, Жак Офенбах пише повече от 100 музикално-сценични произведения, белязани от гениална мелодичност, парижка изтънченост и френско остроумие. „Хубавата Елена“ среща първата си публика през 1864 г. в Париж и оттогава шества по сцените на Европа и света, радвайки публиката с ефектна музика и пищна визия. А ироничният поглед към нравите от края на 19. век, вплетени в историята от времето на Троянската война, ни насочва да търсим паралели и в нашето съвременно общество.

За спектакъла проф. Светозар Донев споделя:

„Това е втората оперета на Жак Офенбах, който създава и развива жанра на малката комична опера. Враговете на оперетата казват, че жанрът е еклектичен, защото има много елементи от други жанрове – театър и музика, но Офенбах така ги организира, че става бащата на един нов жанр. В „Хубавата Елена“, той използва античен сюжет, за да каже нещо много съвременно за тогавашното френско общество. Артистите, които ангажирахме в спектакъла, са отлични и като оперни изпълнители, и като драматични актьори, и като танцьори. А диригентът Кръстин Настев навлезе много бързо в оперетния жанр. Вярвам, че всички заедно ще зарадват публиката.“

Специален подарък от Община Велико Търново за зрителите на спектакъла ще бъде аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на представлението.

Билетите за оперетата „Хубава Елена“ на 26 август са на цени от 25 до 45 лв.: https://www.eventim.bg/bg/bileti/hubabata-elena-opereta-beliko-trnovo-krepost-carevec-1202932/performance.html?fbclid=IwAR2-A8gSXWxcQXJ0wKvsIVxCrbvNQuuE23GK5yuOEjpQwJpMIGdUYlhTlKw.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!