Кокошките в Миндя пак няма да снасят, въпреки че рок фестът ще е онлайн

Скрити зад високи дувари, на неизвестно засега място, ще свирят тази година участниците в 12-ия Миндя Рок фест. Причината за строгата конспиративност е, че заради противоепидемичните мерки срещу коронавируса, тази година концертът в село Миндя ще бъде без публика. Фестивалът ще се проведе само една вечер – на 29 август, събота, и ще бъде предаван пряко в Youtube, Facebook и много медии. Това съобщиха инициаторът и организатор на проявата проф. Евгений Дайнов и Станимир Габровски, председател на едноименната фондация.

Дълго преди проявата обсъждахме мерките на здравното министерство, които трябва да бъдат спазени и си дадохме сметка, че няма как това да се случи на площада, където се провежда фестът, каза проф. Дайнов. Затова е взето решение концертът да бъде гледан само онлайн.

Въпреки че обявихме това, много хора казаха, че тръгват с палатки и спални чували и че ще намерят мястото на изявата. Затова няма да кажем къде точно ще свирят музикантите. Ясно е обаче, че здравият рок отново ще огласи планинското село и явно кокошките пак няма да снасят, със смях обясни професорът рокаджия.

Подборът на групите, които ще забиват тази година, не е случаен, това са първите банди, които са дали началото на проявата преди 12 години – а именно: „Аудио Гара”- бившата „Демоде” от Горна Оряховица,   The Drivers, „Магистри” – групата на проф. Дайнов, Blues Traffic и Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд.

Очакваме, въпреки че няма да има публика, тази година изпълненията да стигнат до десекратно повече хора от цял свят. Ако досега тук се събираха по около 2000 човека, сега ще могат да ни гледат над 10 – 20 000 зрители, посочиха организаторите. Концерът ще започне в 19 часа и се очаква да продължи поне докъм 12 часа.

Адекватно на протестната обстановка в страната, с моята група ще изпълним най-юнашките си революционни парчета, каза Дайнов. Сред тях са „Свобода”, „Буря” и др.

Тази вечер той и сборна група от участниците в Миндя рок фест ще се изяват по време на културния протест пред паметника „Майка България”. Името на сборната формация е „Орлово гнездо” и ще изпълнят нова, едноименна песен, провокирана от събитията през последните близо два месеца в страната.  Преди това пред протестиращите проф. Дайнов ще изнесе лекция на тема „България и Беларус – какво се случва?”.

По думите на Дайнов всеки един протест може да се смята за успешен, когато роди собствена културна среда, а антиправителствените прояви в София и страната са точно такива.

12-тият Миндя Рок Фест е част от културната програма на Община Велико Търново и е финансиран със средства от общинския бюджет.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!