Живописна къща на ул. „Гурко“, завещана от художника Иван Христов за галерия, тъне в разруха

0

 

Живописната къща на световноизвестния художник Иван Христов, на емблематичната ул. „Гурко“ във Велико Търново тъне в разруха. За това алармира на редовно заседание на Общинския съвет адв. Калоян Янков от групата на „Демократична България“ Обединение.

„За съжаление, къщата е в лошо общо състояние и не може да се ползва. Тя се руши пред очите на туристите и на хората от града. Част от красивия дървен чардак на сградата е паднал, част от мазилката на фасадата също е паднала или се лющи. Вътре има следи от влага“, коментира Янков в питане до кмета на болярския град инж. Даниел Панов.

„През 2018 г. е взето решение къщата да бъде отдадена под наем за 5 години, като наемателят е трябвало да я ремонтира и да запази предназначението на сградата за галерия. Поради огромната сума, необходима за ремонт не е имало кандидати и конкурсът е провален. От тогава състоянието на сградата прогресивно се влошава, като общината не полага адекватни грижи за ремонт и възстановяване на имота“, сподели пред местния парламент още адв. Калоян Янков. Той лично е посетил домът, завещан за художествена галерия, и е документирал състоянието й, а фотосите бяха показани на сесията.

Иван Христов е роден във Видин през 1900 г. и умира през 1987 г. Завършва Художествената академия в София през 1925 година със специалност „Живопис“. През 1925 г. специализира живопис в Художествената академия в Мюнхен. Специално място в творчеството на художника заемат пейзажите от Велико Търново. Той има над 50 самостоятелни изложби и освен в България, негови творби са били излагани в едни от най-престижните галерии във Великобритания, Австрия, Германия, Индия, Италия, Полша, Унгария, Чехия. Картините му са притежание на Лувър, ООН, НХГ – София, СГХГ, градски галерии в страната, Дрезденски художествени галерии и много други обществени организации, министерства и ведомства, легации и посолства на България в чужбина, обществени и частни колекции в България и в чужбина. През 1982 г. дарява 30 картини на град Велико Търново.

 

В отговор на питането кметът коментира, че в периода 1999-2000 г. са извършени ремонти работи, но след това състоянието на имота отново се е влошило. Културната ценност неколкократно е била включвана в инвестиционната програма на Общината, но така и не се намирали финансови средства за нейната качествена реставрация.

„Къщата на Иван Христов е само един от много примери за това как достатъчно средства за старата част на града все не се намират. Последствие от това е, че всички ние ставаме свидетели на рушащата се автентична архитектура и неуважение към нашите минали, настоящи и бъдещи поколения. Видно е, че усвояването на средства от еврофондовете не е достатъчно. Нека не позволяваме старата част на Търново да се превърне в олицетворение на нехайност и липса на почит към талантите на архитектурата, историята и изкуството“, коментира на свой ред Калоян Янков.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *