Няма да има ново застрояване в боровата гора на „Картала“

0

 

Общинските съветници не разрешиха частична промяна в Общия устройствен план на старата столица

 

Местният парламент в старата столица не одобри частичната промяна на Общия устройствен план на общината, поискана от софийската фирма „Риъл Естейт Ентърпрайсис“.

По настояване на компанията, предложението беше входирано в дневния ред на сесията от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, но не срещна одобрение, както в постоянните ресорни комисии, така и в пленарната зала. Против намеренията на инвеститора се обявиха и природозащитниците, които от години бранят боровите гори на „Картала“. Те припомниха дебатите от преди седем години, когато е приет Общия устройствен план на общината, както и всички свои действия до компетентните институции.

Дружеството, което иска промяната, се позовава на „явна фактическа грешка“, според която притежаваните от него имоти не попадат в защитена територия, а граничат с нея. Фирмата е собственик на почти 40 дка борова гора в северната част на търновския квартал и, според запознати, има намерение да построи там ВИП-комплекс от еднофамилни къщи.

След дебати по казуса обаче нито един съветник не одобри промяната. За вредата от изсичането на горите се обяви Евгени Коев от ВМРО, а Елена Чамуркова от „Демократична България“ Обединение припомни казуса със скандалната заменка, придобила гражданственост като „Нафтеното стопанство“ и заяви, че не бива да се допуска казус, подобен на „Росенец“. Стоян Витанов от БСП обяви в мотивите си по отрицателен вот, че има разминаване между предложението и проекта за гласуване, а кметът инж. Даниел Панов посочи, че още през 2013 г. е предприел действия по запазване на горите. В крайна сметка предложението беше отхвърлено с 11 гласа „против“ и 13 „въздържал се“, като нито един съветник не гласува „за“.

Снимката е илюстративна

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *