Политологът проф. Евгений Дайнов: „По вероятният сценарий е да няма Велико Народно събрание“

0

 

-Този път културен, арт протест. Защо?

-Защото смятам , че една истинска смяна на нагласите в ума на една цяла нация минава и през културна промяна и съм много доволен, че протестът този път роди културен пласт, свой си. Това е много важно.

Какво ще се случи на 2-ри септември, когато е обявен национален протест и депутатите ще се върнат на работа?

– Ако следваме старите софийски традиции от 90-та година най-вероятно обкръжаване на парламента и блокиране на депутатите

-А кога ще има краен резултат и дали той ще е вида, в който иска протеста – оставка на премиера и главния прокурор?

Рано или късно изборите са неминуеми. Цялото това клатене с искане за Велико Народно събрание  и нова Конституция и прочие е, за да няма служебно правителство и Бойко Борисов да си организира изборите. Макар че ние всички знаем, че до такава степен хората са срещу него, че не виждам какво може да направи и как може да организира избори, така че да се изкара победител. Той Лукашенко го направи. До колкото видяхме документи от гласуването 80% бяха гласували за опозицията, но Лукашенско си приписа тези 80% на него си. В България тези неща не могат да станат. Така че по-скоро рано, отколкото късно ще има избори, въпросът е като отпушим тапата на това мутренско управление, какво наливаме в стомната. Този път трябва много да се внимава, да не се допускат компромиси със задкулисни играчи и България да бъде изсветлена.

Може ли при тези избирателни списъци и мъртвите души в тях и при работата на Информационно обслужване да се промени нещо.

-Когато гласуват много хора, а този път ще гласуват много хора, фалшификациите си губят тежестта. Те са винаги ограничени. При тази обществена ярост срещу това управление, този път в изборите във всички секции ще има истински наблюдатели и застъпици.

Извинете, но се купуват цели секции вече и Вие го знаете по-добре от мен!

Да, знам, но сега не виждам как ще се случи при толкова много хора, които ще участват активно. И Бойко няма да спечели мнозинство.

-А какъв е шанса машинното гласуване да се случи?

-Тук вече не знам. Като гледам Томислав Дончев и ЦИК как си прехвърлят топката, как единият казал на другия , пък третият не разбрал – нямам представа. Важното е електронното гласуване или по пощата – хората да гласуват от чужбина.

Добре, ако ГЕРБ съберат подписите за Велико Народно събрание?

Най-мрачният сценарий е ГЕРБ да съберат 120 подписа, а после и 160, за да направят Конституция както те си искат. Заедно с ВМРО, които да вкарат такава дефиниция на мафия, че просто половината да се окажем не българи, вътре в Конституцията така да се увеличи властта на главния прокурор, че влизаме във вариант на Беларус. Само че ветровете на историята духат в друга посока. Преди 10 години се установяваха диктатурите в Европа. И Лукашенко тогава се засилваше,  и Орбан се засилваше, сега те отслабват, минава им времето. Така че по-вероятният сценарий е да няма Велико Народно събрание.

-Какъв шанс имат новите политически проекти?

– Това, което виждам, е че в момента тази атмосфера работи в полза на Демократична България и на Слави Трифонов. За първите – защото те от самото начало държаха принципна позиция и се оказаха прави във всичко, а и Христо Иванов стана вече разпознаваема фигура, харизматична. Разбирам и защо много гневни хора отиват при Слави Трифонов. Защото те мислят, че гласувайки за него ще се изплезят на всички партийци. Това не е така, но той ще дръпне хора, които са яростни, не особено образовани и които искат да се плезят на елита. А тези формати, които са на Мая Манолова и Цветан Цветанов, които очевидно са насочени Манолова да дърпа от вота на БСП, а Цветанов от ГЕРБ, трудно влизат в парламента.Да си поставиш за цел да щипваш от бившата си партия рядко сработва. Манолова може да влезе в парламента, но не ги виждам като изгряващи звезди.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *