Библиотеката на читалище „Надежда 1869” обяви кампания за дарения на книги от класици

М. Милчева

Библиотеката на читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново обявява кампания за дарение на романи и сборници с разкази или поезия от класическите български и чужди автори. Идеята е на Ивелина Митева – завеждащ на библиотеката и на дългогодишната библиотекарка Бисера Дживодерова.

Напоследък се забелязва тенденция все повече читатели да се обръщат към българските и световни класици, а нашите книги вече са доста стари, каза Бисера Дживодерова. Тя призовава всички, които имат възможност, да откликнат на призива, за да се поднови фонда на културната институция.

Хората, които имат нови или добре запазени книги на класически автори и искат да ги дарят, могат да ги занесат на място в читалището на улица „Иван Вазов” 36 от 9 до 16,30 часа, в сряда от 13 до 16,30 часа, или да позвънят на тел. 0879829785 – Ивелина Митева.

Преди няколко години  библиотеката на „Надежда“ обяви инициативата „Дари книга на библиотеката на читалището“. Условието беше изданията да са излезли от печат през последните 15 години, а традицията е от 30-те години на миналия век.

Библиотеката на великотърновското читалище „Надежда 1869“ е основана през 1869 година и е най-старата в региона. Фондът й пази над 48 хиляди тома литература, а най-ценните издания са в специален „Старопечатен фонд”, в който се съхранява безценна колекция от 456 старопечатни книги от 16-и век до Освобождението. Най-старото издание е „Служебен миней“, отпечатан във Венеция през 1588 година с религиозни текстове на гръцки език.

С близо 10 000 лева от Национален фонд „Култура“, по спечелен проект, тази година в читалището бяха дигитализирани и станаха общодостъпни за широката аудитория и за научните среди 78 книги с 82 заглавия от Възраждането – учебници, речници, помагала и др.

Към библиотеката на „Надежда” функционират Читателски клуб и Клуб за творческо писане „Главна буква”.

След няколко дена, на 9 септември, ще бъде закрита тазгодишната кампания „Помощник на библиотекаря през лятото”, а на децата, участвали в инициативата ще бъдат връчени сертификати. Кампанията стартира през 2017 година по идея на Бисера Дживодерова. Идеята е насочена към учениците – те да се запознаят с дейността на съвременния библиотекар. В последствие инициативата се разви в различни работилници и допълнителни дейности, а интересът към нея расте с всяка изминала година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!