Глад за български филми в Миндя, голям е интересът към лятното кино под звездите

М. Милчева

Росен Русев разработва поредния си проект, свързан с великотърновското село

Все повече почитатели на филмовото изкуство привлича инициативата „Лятно кино под звездите” в село Миндя. Тя започна в началото на юли и е радост не само за местните, но и за жители на съседните села. Хората искат да гледат стари български филми и с голям интерес следят прожекциите, посочи Стефка Попова, сътрудник в местното читалище „Развитие – 1893”, която организира проявите съвместно с Росен Русев и неговия проект E-volution media.

Летният киномаратон стартира с филма „Мисия Лондон”, после зрителите имаха възможност да видят незабравимите български ленти „С деца на море”, „Оркестър без име”, по-съвременните заглавия „Живи легенди” и „Летовници”, за тази вечер е насрочена прожекция на „Баш майсторът”.

Техническото обезпечаване и подборът на филмите е основна заслуга на Росен Русев. Роденият в Сливен млад мъж има вече трайни отношения с великотърновското село, в което от две години има и къща.

Между Сливен, Велико Търново и Миндя минават дните на възпитаника на Великотърновския университет, който има завършена специалност „Философия” във ВТУ, семестриално завършена магистратура по журналистика и още една магистратура по психология. Основно Росен работи по различни проекти с международно участие.

Началото било сложено през 2012 година, когато с група съмишленици и приятели създали Сдружението с нестопанска цел БРЦК. Зад революционната абревиатура всъщност се крие провокативното име „Блян за романтика, цветя и космос”. Идеята ни беше в града да се случват повече интригуващи събития и инициативи, разказва Росен. Първата им изява била свързана пак с кино – направили пътуващо кино в селата около Сливен. Техниката от този проект използваме и сега в Миндя, посочва Росен.

Вече осем години неправителствената организация си партнира с различни сродни сдружения в провеждането концерти и фестивали, свързани с младежките дейности и др. Сдружението работи по редица младежки програми като „Еразъм +”,” Младежта в действие”, „Европейския корпус за солидарност”, а до момента е посрещнало десетки дългосрочни доброволци.

През август миналата година в Миндя беше реализиран проект „Изкуството на земята”. В него се включиха 27 младежи от България, Испания, Португалия, Хърватска и Дания. Проектът за екологично неформално обучение беше разработен от „БРЦК” на Росен, съвместно с великотърновската неправителствена организация „Свят на бъдещето”. Младите хора изградиха пещ за хляб и съоръжение за компост, правиха бижута от естествени материали, козметика от етерични масла, билки, ленено брашно и други, пекоха хляб без глутен.

През септември същата година Росен и неговата асоциация разработиха нов проект, наречен „Медийната манипулация – реалност или младежко възприятие”, а в нея се включиха млади хора от Украйна, Грузия, Гърция и България.

Едно от безспорните постижения на Русев и неговия екип е документалния филм за българските занаяти, който е бил заснет в различни кътчета на България, сред които „Етъра” край Габрово, Котел, Златоград, Трявна и др. Филмът също беше част от филмовата програма на лятното кино в Миндя.

 

От началото на гази година във Велико Търново развива дейност  E-volution media – онлайн радио с участието на младежи Тунис, Франция, Латвия и България, казва Росен. Проектът е до края на годината , а младите хора правят репортажи и предавания, отразяващи събития от културния календар на града и региона. Проектът е финансиран по програма „ЕВропейски корпус за солидарност” към ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!