Представят две забележителни книги на великотърновското издателство „Фабер” на „Аполония 2020”

Две забележителни книги на великотърновското издателство „Фабер” имат своята премиера на тазгодишните празници на изкуствата „Аполония 2020” в Созопол.

На 3 септември читателите ще се запознаят  с „Аполония Понтийска“ (Apollonia du Pont) и „Земното щастие“ на Георги Лозанов.

В „Аполония Понтийска” са събрани научни статии и над 680 изображения и карти, представяще експонати, съхранявани в Лувъра и в най-добрите български музеи. Това са находки със световно значение, които разказват историята на Аполония Понтийска – днешния Созопол, посочва собственикът на „Фабер” Нейко Генчев. Работата, започнала преди близо 120 години, продължава и днес. Това е трудът на поколения български и френски археолози, едно прекрасно сътрудничество между България и Франция, което продължава и днес.

Луксозното издание „Аполония Понтийска“ (Apollonia du Pont) увенчава един амбициозен съвместен проект на Лувъра и Министерството на културата на България, с който се ангажираха археолози, музейни и научни работници, специалисти, държавни служители, дипломати и политици от двете страни.

Изданието е подготвено и отпечатано от издателство „Фабер“ в два тома с идентично съдържание – на български и на френски език, и ще се разпространява в България и Франция.

За уникалната книга и за съвместния проект ще разкажат ръководителите на българо-френската археологическа мисия – доц. Кръстина Панайотова и д-р Александър Баралис.

Премиерата е на 3 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия – Созопол.

Час по-късно, в 19 часа в Галерията е премиерата на сборника на известния медиен експерт Георги Лозанов. Както го определя Нейко Генчев – популярна личност в обществения живот на България,  един  съвременен мъдрец – сплав от ерудиция, визионерство, чудесно чувство за хумор и литературно майсторство.

Според думите на самия Георги Лозанов тази книга, освен че си позволява да даде рецепта за земно щастие (свобода плюс благоденствие), следи какво ни приближава и какво ни отдалечава от него. Тоест, независимо от момента на излизането си, тя винаги ще бъде актуална. Поне докато щастието не се възцари навсякъде.

„Земното щастие“ на Георги Лозанов не е насрещна атака срещу новите популистки лидери или техните политически утопии, тя е опит за защита на либерализма не като политическа идеология, а като политическа чувствителност. Това е книга в традицията на Мишел дьо Монтен, който никога не си затваря очите за несъвършенството на човешката природа, но вменява на човека задължението да бъде свободен, както и непрекъснато да рефлектира върху моралните избори, които прави. Да си свободен не значи да живееш в свободно общество, а да защитаваш собствената си автономност, независимо в какво общество живееш.“, казва в забележителния си предговор към изданието Иван Кръстев.

В този предговор той говори и за житейската философия на Лозанов, и за много други неща.

Корицата е дело на световноизвестния творец  Теодор Ушев.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!