Прекият избор на председател на БСП противопостави търновските депутати от левицата

 

На пресконференция социалистите коментираха актуалната политическа обстановка в страната

 

Това Народно събрания е с изчерпан капаците, а от март месец насам гражданите са подложени на сериозни предизвикателства – пандемията, последвалата стагнация, опашките от безработни. Всичко това доведе до огромни социални недоволства и прерасна в политическа криза. На прага сме на нов политически сезон, който отдавна трябваше да бъде приключен.

Такава е позицията на търновските социалисти, според които протестите са основателни.

 

„Най-важната тема е какво ще се случи утре.
Апелираме гражданската активност да продължи и да се увеличи. Защото от началото на протеста до сега управляващите показаха, че нямат намерение да коригират нещо в поведението си. Нещо повече – с предложението си за Велико народно събрание преследват две цели – да увеличат времето на своето съществуване, като стигнат до избори, наредят тези избори и възпроизведат същия резултат, и, ако могат и съберат мнозинство, да наложат на българите, казано на жаргон, гербаджийски ред в държавата. Това е недопустимо и трябва да срещне категоричния отпор на граждани, опозиция, неправителствен сектор“, заяви депутатът Явор Божанков.

По думите му утрешният ден ще покаже колко голям е протестът, каква активност има, колко хора ще дойдат, какво е мнението на българите за това управление.

„Заявяваме нашата позиция, че сме готови на дебат за промени в Конституцията, но в следващото, легитимно избрано Народно събрание, което се ползва с доверие и подкрепа от обществото и в рамките на което можем спокойно и професионално да обсъдим евентуални промени в Конституцията. Но сега изходът е един – оставка на премиера и главния прокурор“, посочи още той.

Не така единни обаче са търновските активисти по отношение на прекия избор за председател на столетницата.

Весела Лечева открито призова петте кандидатури да бъдат оттеглени. „Прекият избор крие своите рискове – вотът да бъде опорочен, подменен, фалшифициран. Неслучайно голяма част от представителите на Националния съвет и на членове на БСП имаха желание да свикат Национален съвет, за да изчистят правилата за пряк избор така, че всеки да има равен старт и най-вече членовете на БСП да имат информиран избор. Затова в качеството си на член на Изпълнителното бюро бих призовала кандидатите за председател на БСП да оттеглят своето участие от този пряк избор. Вотът може да бъде подменен и фалшифициран. Заради неясните списъци, неясния брой избиратели, неясния брой секции, подвижни секции… Всичко това също има значение за провеждането на тези избори. Според мен всички кандидати трябва да имат възможност да участват в дебати заедно, пред членовете на БСП, така че членовете на БСП да имат ясен и информиран избор кого да изберат. Точно това не се случва и дълбоко ме безпокои. Националният съвет трябваше да заседава именно за да изчисти нещата. Иначе ще бъде опорочен един иначе добър замисъл“, коментира Лечева.

На различна позиция е депутатът  Явор Божанков. Според него ролята на БСП в настоящата ситуация е изключително важна като най-голяма опозиционна сила и като сила, която има претенции да бъде алтернавита на статуквото.

„Затова е разбираем интересът към вътрешните процеси в партията – кой ще стане неин председател, по какъв начин ще стане председател, с чия подкрепа, какво можем да очакваме от него… Личната ми позиция е, че прекият избор е най-демократичният и курсът, който досега сме водели – категоричен спрямо ГЕРБ и спрямо чуждо влияние върху БСП, трябва да продължи и да стигне до край. Ако човек не може да реформира себе си, не може да има претенции, че ще управлява държавата. Ако човек не може да проведе вътрешния си избор, също не може да има самочувствие да провежда държавна политика. Изразявам тази противоположна позиция, смятайки, че прекият избор в БСП е знакът, че БСП е различна, че наистина е алтернатива на ГЕРБ“, категоричен бе Божанков.

 

Валентин Ламбев смята, че БСП трябва да спази правилата, приети и утвърдени от ръководството й за предстоящия избор. Областният лидер Петко Тюфекчиев пък определи ситуацията като опит за опорочаване на изборите. По думите му решението за първия в историята на партията пряк избор на председател е взето от Конгреса с убийствено мнозинство. Интересът към гласуването е доста голям, дори от хора, които към 31 декември не са членове на партията. На територията на областта са създадени 33 избирателни комисии – 15 стационарни и 18 мобилни. Създадена е организация, редуцирането на списъците продължава. Почти 3 000 души ще имат възможност да гласуват на 12 септември за председател на БСП, уточни Тюфекчиев. Създадени са правила, които са приети от Националния съвет и те са копирани от Изборния кодекс.

Снимка: regnews.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!