Домати с цвят на праскова и високо съдържание на желязо и витамин В5 създаде търновецът Роман Рачков

0

 

Уникални и много вкусни доматки създаде известният търновски еколог, природозащитник и специалист по биологична растителна защита Роман Рачков.

Всъщност, той всяка година експериментира с нови сортове, а сега необичайните на цвят домати са от сорта „Градинска праскова“. Това всъщност не са праскови, а домати, като сортът е от Перу, уточнява Рачков. Доматките са с цвят на праскова, високо съдържание не желязо и витамин В5. Изследванията показват, че сокът на този зеленчук /всъщност, според мнозина специалисти по хранене и диетология, доматът е плод/, понижава холестерола. Доматките виреят отлично в българските климатични условия и дори са доста по-устойчиви на болести и неприятели, обяснява Роман Рачков.

Всъщност популярният агроном обича да експериментира. Той има уникално хоби-професия, защото отглежда в дома си стотици пеперуди, а яйцата им продава на колекционери и специализирани фирми на стария континент. Според него например е парадоксално това, че в миналото страната ни е била на челно място по отглеждане на буби, докато в момента у нас има единици производители. А пеперудите всъщност могат да бъдат доста успешен бизнес, който не изисква специални средства и суровини. Яйцата им се търсят преди всичко от колекционери, природолюбители и специализирани ферми.

Друга инициатива на креативният великотърновец е свързана с началото на пандемията от коронавируса. Роман Рачков заедно с още няколко българи участва в адаптирането на онлайн експресен тест за симптомите на инфекцията. Създатели на теста са испанци, но Роман и още двама наши сънародници го приспособиха, така че е достъпен за българите.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *