Откриха „Залата” – най-новото пространство за култура и изкуство във Велико Търново (снимки, видео)

0

М. Милчева

С вълнуващо тържество тази вечер във Велико Търново беше открита „Залата” – най-новото пространство за изкуство и култура в старата столица.

Инициатор, идеен вдъхновител и организатор на събитието е Николай Корчев – хореограф и ръководител на Фолклорна формация „Плетеница”, която обединява над 300 любители на народните песни и танци.

„Да имаме просторна и красива зала, в която да провеждаме нашите репетиции, е стара моя мечта, но идеята ми е доста по-мащабна“, каза преди откриването Корчев. Амбициите му са тук да се провеждат не само репетиции на формацията, а и всякакви културни събития – изложби, майсторски класове, уоркшопове, литературни четения, прожекции на филми, концерти и други.

Със своите 270 кв. м. светло и красиво пространство на удобно и комуникативно място – бул. „България“ 29, с две съблекални и санитарни помещения, „Залата” със сигурност ще привлече любителите на културата във Велико Търново.

„Реално това са само четири стени, но ние ще сътворим тук вълшебства“, каза по време на откриването артистичният директор на „Залата” Даниела Минева. Тя подчерта, че „Плетеница” събира добри и вдъхновени хора, които са заредени с положителна енергия и това е причината голямото семейство на формацията непрекъснато да се увеличава.

Тържеството започна с изпълнения на хора при фолклорната формация.

Гостите се насладиха и на грациозните изпълнения на солистки от балетна школа „Класика”.

Голям интерес предизвикаха  паната от пътуващата изложба на фондация „Таратанци“, която показва уникални графики на стъпките и движението на различни български хора.

„Всяко хоро, изиграно в кръг и представено визуално чрез стъпките си, притежава автентична и уникална форма. Тактовият размер е изобразен във фона на изображенията чрез различен брой вертикални линии и цветове, характерни за костюмите в съответната фолклорна област и това се прави за пръв път“, обясни Николай Корчев, който е сред идейните „родители” на изложбата. Тя включва графични изображения на 34 хора от всички фолклорни области в страната.

„Графиките наподобяват български шевици и същевременно мандали. Това не е случайно. „И в двата случая имаме символ на хармонията и единството, и двете са своеобразен енергиен щит“, обясни Корчев. „Работата с мандала води до състояние на медитация и йога практики. Хорото също е вид медитация. Танцувайки, ние засилваме имунната си система, намаляваме стреса, преодоляваме депресивни състояния. И най-вече – извървяваме пътя на духовното си усъвършенстване“, казва младият хореограф. Той е убеден, че „Залата” ще се превърне в точно такова място, в което ще царува изкуството и  красотата, а хората ще намират радост и удовлетворение от пътя към духовното развитие

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *