Социалистите от областта честваха битката край село Константин

0

 

 

За 76-ти път социалисти от цялата област се поклониха пред подвига на загиналите партизани край село Константин. Въпреки дъжда десетки социалисти запазиха минута мълчание в памет на седемте убити антифашисти и поднесоха цветя пред паметника.

Благодаря, че през годините не позволихте паметника да бъде поруган и да бъде забравен. Благодаря, че го запазихте и идвате всяка година, каза Румяна Цонева, която е дъщеря на убития в битката партизанин Пенчо Цонев Пенчев (Мойсей).

Вярвам, че нашата традиция ще бъде продължена. Винаги ще има хора, които да идват на паметника и да отдават почит към загиналите партизани, сподели пред събралите се хора председателят на БСП в Елена Сашо Топалов.

Щастлив съм, че тук ни водят идеалите, щастлив съм, че тук историята не може да бъде подменена, както често се случва в днешно време. Тези хора отдадоха живота си за един по-справедлив свят, те вярваха в своите идеали. Но тяхната саможертва доведе и до сериозен икономически подем на страната си, но най-вече запази териториалната й цялост, каза в речта си общинският председател на БСП –Велико Търново Михаил Михалев.

Никой не е забравен и нищо не е забравено, каза народният представител Валентин Ламбев, а колегата му Явор Божанков си пожела всички да бъдат достойни за подвига на партизаните, отдали живота си в битката край село Константин.

На 1-ви септември 1944-та година Еленската чета се изнася в източната част на Еленска околия на лагер до село Бойковци. База на четата става семейството на Никола и Велика Ганеви, които се грижат за партизаните като за свои деца. Ръководството на четата решава на 6-ти септември да се проведе акция в няколко села от региона. След нейния успех, се решава на следващия ден да се завземе село Константин, а сутринта на 7-ми септември група да замине за селото и да води преговори с кмета и старшия на полицейския участък за предаване на властта. В резултат на извършено предателство, полицията е уведомена и в Константин пристига жандармерия. Полицейските части блокират селото и устройват засада. В последвалия бой четата дава седем жертви.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *