Във Велико Търново се ражда идеята за обединението на България

0

Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Можем да бъдем горди, че именно във Велико Търново се заражда идеята за организираната борба за българското обединение.

През август 1878 година в Хаджинедялковата къща родолюбци създават комитета „Единство“. В неговия състав влизат Джорджо Момчев, Георги и Никола Живкови, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев и д-р Стат Антонов. Мрежата от комитетите „Единство“ се разраства и така се стига до акта на Съединението, провъзгласен на 6 септември 1885 година.

 

Това е епохално дело, обединило усилията на народ, политици и управляващи, което трябва да бъде пример и днес. Седем години след Берлинския конгрес нашите предци изненадват Европа с дело, което противостои на интересите на великите сили и това е решителната стъпка към независимостта на България.

В акта на Съединението са свързани имената на бележитите търновци , държавници и родолюбци Стефан Стамболов, генерал Сава Муткуров, Никола Живков…

Стамболов по онова време е председател на Народното събрание, който убеждава княз Александър I да признае акта в Пловдив.

Официално Съединението е провъзгласено в старопрестолния град. Генерал – майор Сава Муткуров от 6 до 8 септември 1885 г. е член на временното правителство в Пловдив.

Забележителна е инициативата на създадения преди две години комитет „Генерал Сава Муткуров”, който си постави за цел да възроди паметта за някои от тези забравени личности, които имат огромно значение за развитието на страната ни.

С дарителска кампания беше издигнат бюст паметник на ген. Муткуров в парк „Марно поле”, а спортното училище в града беше именувано на името на Георги Живков.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *