Продължава фотоконкурсът „Архитектурното наследство на майстор Колю Фичето в Община Велико Търново”

0

До 18 септември продължава да тече любителският фотоконкурс „Архитектурното наследство на майстор Колю Фичето в Община Велико Търново”.  Конкурсът, иницииран от Регионален исторически музей-Велико Търново и Община Велико Търново, е по повод  220 години от рождението на майстора и цели засилване  интереса към исторически личности, допринесли за развитието на материалното културно наследство на България и Старата столица.

До момента са изпратени кадри от църквите „Св. св. Константин и Елена”, „Св. Спас”, „Св. Николай” и църквата в манастира „Света Троица” край Велико Търново. Интересът на участниците е и към Къщата с маймунката, ханът на хаджи Николи и сградата на турския конак (днес музей „Възраждане и Учредително събрание”),  моста в Дебелец, камбанарията на Преображенския манастир и др. Има и снимки на строежи на Уста Колю Фичетоот Дряново и Соколския манастир, които не попадат в обхвата на конкурса, но са придружени от любопитни разкази на авторите-фотографи.

Свои снимки са изпратили любители фотографи от Велико Търново, София и Софийска област. Сред тях има ученици от ОУ „Димитър Благоев”, Езикова гимназия и Гимназията по архитектура и строителство в старата столица и пенсионирана учителка от с. Мирково – Софийска област. Те могат да се видят на страницата на Регионален исторически музей-Велико Търново във Фейсбук https://www.facebook.com/BE-179034252300262/

Право на участие във фотоконкурса имат всички граждани без възрастово ограничение, разпределени в двете групи: учащи до XII клас и възрастни.

Снимки, придружени с информация за автора и телефон за връзка, се приемат до на адрес: гр. Велико Търново 5000, ул. „Никола Пиколо” № 6, „За фотоконкурса” или по електронен път на e-mail: svetla_atanasova1969@abv.bg, julietagyuleva@gmail.com.

Снимките ще бъдат оценявани от жури, включващо музейни специалисти от отдел „История на България XV – XIX в.” и един професионален фотограф, като ще се излъчи по един победител в двете възрастови групи. Ще бъде връчена и една специална награда на Кмета на Община Велико Търново. Поощрителна награда ще бъде присъдена и на най-малкия участник в конкурса.

Имената на наградените участници ще бъдат обявени на 28 септември, а най-сполучливите фотографии ще бъдат включени в изложба, която ще се открие на 15 октомври пред Факултета по изобразително изкуство, когато ще бъдат официално наградени и победителите в конкурса.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *