Скаутът е честен и почтен! Скаутът е чист в мислите, думите и делата си! (снимки, видео)

М. Милчева

Честност, почтеност, лоялност, задружност, взаимопомощ, любов към природата… Колко често използваме тези думи в ежедневието ни. А колко от тях спазваме и отстояваме в обществото ни?

Това са само  част от големите уроци, които за два дена научават малките скаути край Ново село. На 1,7 години е бебето скаут в лагера край Негованка. Денислав щъка между каките и батковците и се чувства чудесно. На тениската му отпред е обозначено, че е бебе скаут, а на гърба има У – учебен. Само след няколко години и той ще стане пълноправен член на отбора на скаутите, които днес разтуриха своя бивак, но вече мечтаят за следващото приключение на същото място през 2021 година.

Бебето скаут Денислав и майка му вече чакат следващия лагер.

За втора поредна година организаторите  – Центърът за работа с деца и младежи – клуб „ЗИЗУ“ и Кметството в с. Ново село, събират на нетрадиционния лагер деца от региона, за да им покажат колко прекрасен може да бъде животът без таблети и телефони, колко е интересно да пуснеш рибата от живарника обратно във водата, колко неповторим е звукът от пукащите дърва в огъня, как не бива и да си помислиш да оставиш отпадъците си сред природата.

Да усетиш водата, да знаеш как да пазиш реката и природата около нея – на това се учат скаутите.

Незабравите вечери около лагерния огън.

Трябва да работим с децата. И нашето поколение, и това на родителите ни, сме длъжници и на природата, и на децата си. От тези лагери разбрах, че на децата понякога трябват толкова малко неща, за да са щастливи – огън, вода, пространство и приятели. Това казва кметът на Ново село Христо Христов. Докато разговаряме, той вещо ръководи събирането на лагера, напътства малките да си изядат закуската, организира предстоящото награждаване. „Кмете, това къде да го оставим?”, пита някой от възрастните, а той се ядосва, че тук не е кмет, а водач и че трябва така да се обръщат към него. С усмивка и много доброта Христов успява така да увлече малките, че те го гледат в очите и слушат с отворени уста всичко, което им говори.

Кметът водач.

Трябва да възпитаме децата за пазят природата, да я обичат, но най-вече сме длъжни да ги научим да са задружни и отговорни един към друг, да разчитат както на своите сили, така и на приятелското рамо до себе си, категоричен е Христов. Той искрено благодари за помощта на кмета на Обшина Велико Търново Даниел Панов, който въпреки трудностите успява да отдели средства от бюджета за детските центрове по селата. Щастлив е и от подкрепата на Росица Димитрова – директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общината, също и на полковник Иван Маламов  – началник на Националния военен университет, за разчистването на мястото и за доставяне на част от оборудването.

 

 

За организацията на този лагер не сме изразходвали обществени средства, много представители на бизнеса и приятели ни удариха рамо – с шалтета, столчета, палатки, храна, обяснява Христо Христов.

Неговата дясна ръка в организацията е сърцатата Ели Адамс от Англия. От 12 години тя вече се чувства жител на Ново село и работи като уредник в Центъра за работа с деца и младежи в селото.

 

Децата са чудесни, те се забавляват искрено тук, помагат си, усмивките не слизат от лицата им. Учат много за природата, като например това, че нощите в началото на септември стават студени, смее се Ели.

За спортната подготовка и организацията на заниманията главен отговорник е чаровната Мария Маринова, която е родена в Ново село. Тя е тук за втора година, завършила е педагогика на обучението по физическо възпитание, спортистка е и успява да организира бандата от близо 50 дечурлига на различна възраст на дисциплина и спортен хъс. Щафетни игри, физзарядка, почистване на района, палене на лагерен огън, са част от заниманията на скаутите.

Всички в нашето съвремие сме обсебени от техниката – телефони, таблети,компютри. Няма ги игрите от моето детство – на стражари и апаши, на жуменка… Сега искам да науча децата, че спортът е здраве и любов, казва Мария.

Екипът. Част от него са също и медицинското лице, отговорниците за кухнята и още куп сърцати хора.

Сред малките скаути е и Ралица, която ще бъде първокласничка след няколко дена. Тя е тук с баща си – полковник Евгени Пенчев, заместник –началник на НВУ. Тук съм и като родител, и като представител на Военния университет, обяснява полк. Пенчев. На това място, Големия боаз на река Негованка, в местността Табаковото, мина моето детство. Вировете бяха пълни с риба и раци, тук сме тичали до насита, игрите ни нямаха край.  Днес и вчера децата видяха това, което ние правехме преди години, разказва полковник Пенчев. Като офицер, той е убеден, че скаутските закони  не важат само за децата,  а за цялото ни общество. За съжаление, малцина ги знаят, а още по-малко ги спазват…

Скаутите полковник Пенчев и дъщеря му Ралица.

„Пред честта си и пред всички тук обещавам да се старая според силите си, да помагам на другите, да спазвам закона на скаута! Обещах!”. Скаутският завет е изписан на табло в центъра на бивака, а децата имат за задача да го научат, докато са тук. И те го правят с голямо старание. Също така трябва да знаят наизуст поне няколко от основните правила.

Прекарахме си страхотно в лагера край реката, единодушни са и децата, и родители им. Всичка са научили много любопитни и полезни неща –  как се оцелява в планината, какво е да бъдеш част от екип, що е то взаимопомощ и толерантност , как  се използва компас, как да се разгадават знаците на природата за ориентир и т. н. и т.н .

 

Мартин днес посрещна петия си роден ден в лагера и е много щастлив от това.

Никоя закуска не е толкова сладка, както тази сред природата.

Награди и медали за отличилите се.

И най-важното, че трябва всички да са честни и почтени, вежливи и етични, да почитат родителите и учителите си, да са чисти в мислите, думите и делата си. Важни уроци, преподавани под звездите, около горящия огън и течащата река. Уроци, които няма как да бъдат забравени…

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *