С огнен танц почетоха 9-ти септември в сухиндолското село Коевци

0

С „Огнен танц на безсмъртието“ в сухиндолското село Коевци почетоха загиналите в битката срещу фашизма. По традиция в малкото село всяка година се чества 9-ти септември. Населеното място е знаково за антифашистката борба и е прочуто с майката-героиня баба Съба Енева, която губи и четирите си деца в битката срещу кафявата чума.
На реновирания преди няколко години площад в Коевци пристигнаха социалисти от цялата област. Сред гостите бяха областният председател на БСП Петко Тюфекчиев, общинският председател във Велико Търново Михаил Михалев и членът на Националния съвет на БСП Мариана Бояджиева. Пред паметника се качиха и домакините от местното ръководство на левицата в лицето на председателя Борислав Вълев и младежкия лидер Мариян Григоров. До него застана и колежката му от Велико Търново Паулина Петрова.
Всички те наблюдаваха огнения танц, изпълнен от 18-годишната Иванина Илиева, която беше облечена със специален костюм с мотиви от народна носия.
Слово по случай празника произнесе кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев, който преди години направи възможно възстановяването на къщата-музей на баба Съба Енева и обновяването на площада със соларно осветление и нови плочки.


„Кафявата чума беше готова да завладее не само Европа, а и целия свят. Тогава всички страни се обединиха и показаха, че можем заедно да спечелим и да живеем по-добре. А героите трябва да се помнят, да се помни техния подвиг. Защото те бяха деца, облечени от идеята за по-добър живот и по-добър свят. Вечна слава на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на нашата Родина. Да живее Сухиндол, да пребъде България“, каза в словото си кметът инж. Пламен Чернев.
С поздрав към всички се обърна и кметският наместник на Коевци Тоня Петкова.
„Този паметник, пред който се намираме е символ за саможертвата на всички хора от Коевци, а и цялата страна, които вярваха, че дават живота си за един по-справедлив свят. Днес много често ставаме свидетели на постоянна подмяна на историята. Историята обаче няма как да бъде подменена, защото тук в Коевци помним. И не бива да забравяме, че всички тези млади хора, които дадоха живота си, бяха водени единствено от своите идеали“, каза Тоня Петкова.
Като домакин на събитието слово произнесе и председателят на БСП в Сухиндол Борислав Вълев. Той подчерта значимостта на датата 9-ти септември.
„Днес всички отново семе се събрали на площада в това борческо село. 9-ти септември е началото на социална, културна и икономическа революция в България. Благодарение на участието на България в антифашистката съпротива с 40 000 убити, ранени и безследно изчезнали, териториалните претенции към страната ни са отхвърлени, а репарациите намалени. Казвам всичко това в отговор на днешните псевдо историци и официални институции, които отричат и заклеймяват 9-ти септември“, сподели пред всички Борислав Вълев.
Областният председател на социалистите Петко Тюфекчиев благодари на всички, че отново са в Коевци и почитат победата над хитлерофашизма.
„За 45 години, от 9-ти септември до началото на прехода, икономическият и социалният подем направиха така, че да се построят две българии. А какво се случи в този престъпен преход за тези 30 години? Разграбване и унищожаване на това, което съградиха нашите бащи и деди“, каза Петко Тюфекчиев.

За поредна година с поздрав към всички присъстващи се обърна и Мариана Бояджиева.
„За мен е чест отново заедно да празнуваме Деня на народната победа. Искам като социалист да благодаря на всички вас, че не допуснахте през тези години забрава на героите, които прославиха Коевци. И днес отново сме срещу къщата на майката-героиня баба Съба Енева и пред този величествен паметник. В нашата област има няколко паметни битки, но Коевци се извисява над тези паметни места с огромната саможертва на една майка, която е дала четири млади живота за свободата на България. В България започна изграждането на една модерна икономика. Създадоха се условия за безплатно образование, безплатно здравеопазване и развитие на социална система. И днес хората са по площадите, виждаме, че има сериозна битка за по-добър живот. Виждате, че животът е един кръговрат и винаги нашата чувствителност и желание да бъдем носители на новото ще бъде водещо“, каза в словото си Мариана Бояджиева.
Честването завърши с едноминутно мълчание в памет на загиналите и поднасяне на цветя пред паметника.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *