Избраха Ева Майдел за координатор на групата на ЕНП в комисията за развитие на технологиите

0

Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) беше избрана за координатор на групата на ЕНП в новосъздадената специална комисия на Европейския парламент за развитие на технологиите.

„В следващите 12 месеца ни предстои тежката задача да предложим мерки на европейско ниво, които да увеличат доверието на гражданите в нови технологии като изкуствен интелект и роботика, като ги направим по-предвидими и сигурни за използване. Трудно ще създадем европейски Фейсбук или Амазон, но имаме шанс да допринесем за появата на следващия технологичен гигант в нова сфера. Нужно е да прилагаме единни за целия ЕС стандарти и морални правила в развитието на изкуствения интелект. Така, от една страна, ще осигурим предвидимост на бизнеса, от друга, ще гарантираме, че технологиите работят в услуга на обществото, а не са инструмент за зловредни действия“, заяви след избирането си Ева Майдел, която е единственият български представител в специалната комисия.

В отговорностите на Ева Майдел като координатор на евродепутатите от ЕНП в комисията влизат съгласуване на обща позиция на групата по ключови въпроси, организация на дневния ред и приоритетите на комисията заедно с координаторите на останалите политически групи, разпределение на работата сред членовете от ЕНП.

„За да гарантираме, че широкото навлизане на технологиите в ежедневието ни е ориентирано към и в полза на човека, ще начертаем план от мерки, които да бъдат предложени за европейско законодателство. Трудностите при регулиране на толкова нова материя идват от риска да не задушиш иновациите с тежка бюрокрация. Затова като най-голямата политическа група в Европа, която винаги работи за стимулиране на предприемачите, ще следим да няма прекомерни ограничения“, допълни Ева Майдел.

Новата комисия има 33 членове и ще работи 12 месеца след първото си заседание. Тя трябва да представи оценка, в която се определят общите цели на ЕС в средносрочен и дългосрочен план и която включва основните стъпки, необходими за тяхното постигане, включително пътна карта за „Европа, подготвена за цифровата ера“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *