Проблем в затворите – един социален служител работи с над 100 лишени от свобода, при норма 40. Психолог обгрижва 600, наместо 200 затворници

Сериозен проблем има в затворите в България, особено в София, Кремиковци и Казичене. Един социален работник например работи с над 100 лишени от свобода, при европейска норма 40. Психолог пък обгрижва над 600 затворници, при норма 200.

Това съобщи във Велико Търново Иван Иванов – председател на Синдиката на пенитенциарните служители  – психолози, социални работници, пробационни служители в затворите, който провежда свое отчетно-изборно събрание в старата столица.

Голямо текучество, недостиг на щатове и липса на конкурси са част от причините за тези проблеми, посочи Иванов. По думите му години наред работата на колегите му в тази сфера е била подценявана и неглижирана за сметка на надзирателите и заетите в надзорно –охранителния състав. По тази причина преди години само те са получили допълнителни средства за специфични условия на труд, а не всички, работещи в затворите, които вършат не по-малко работа.

Освен да се увеличат служителите на първа линия, от синдиката настояват и за възможности за кариерно развитие на колегите си.

Нашата работа е много отговорна. Ние определяме например дали един задържан може да излиза да работи на външни обекти. Ако социален работник или психолог работи с прекалено много хора, това му пречи да ги опознае и е възможно при излизането им навън да се стигне до ексцесии, посочи Иванов.

Това е второто годишно събрание на синдикалната организация. Сред точките на заседанието са избиране на нов управителен съвет и ръководство, финансов отчет и др.

Работи се в посока за обединяване на дейността на организацията със синдиката на съдебната охрана, каза Иванов, защото така служителите по-успешно ще могат да отстояват исканията си.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!