Ако откъснете билка в търновските паркове и градинки – глобяват ви между 100 и 1 000 лв.! За премахване на декоративна растителност ви санкционират от 1 000 до 5 000 лв.!

 

 

Без ролери, ролкови кънки, скейтборди, тротинетки, велосипеди, каруци, триколки и т.н. по зелените площи в болярския град

 

  В зелената система на община Велико Търново се забранява строителство на допълнителни обекти за обществено обслужване, спорт и атракции, освен предвидените в паркоустройствените планове. Не се разрешава още повреждането на растителността, поставянето на рекламно-информационни табели върху дърветата, ходенето по цветни масиви, преминаването и паркирането на МПС, с изключение на тези със специален режим, повреждането на паркова мебел, съоръжения и настилки, разхождането на домашни любимци и пускането им на паша, извън определените за това места.

Солени глоби грозят нарушителите на бъдещата Наредба за зелените системи в общината

Освен това по зелената система е забранено предвижването с ролери, ролкови кънки, скейтборди, тротинетки, велосипеди, каруци, триколки. Ще се санкционира и за изхвърлянето на отпадъци, събирането на семена, плодове резници, както и брането на билки. На глоби вече ще подлежат насипването на осолен сняг, пясък и химикали на не по-малко от половин метър от стволовете на дърветата и храстите, както и върху цветя и тревни площи. Ще има и солени глоби за нарушители, които палят огън или ползват зелените площи, тротоарите и т. н. за съхраняване на стоки и амбалаж. В зелената система е забранено и разполагането на търговски обекти с изключение на предвидените в подробния устройстен план, изграждането на  зеленчукови градини, или заграждението на междублокови пространства, складирането на дърва или други вещи, както и образуването на нерегламентирани сметища. Върху зелени площи не може да се провеждат обществени мероприятия, но ще има изключения, които обаче ще бъдат съобразени с Наредбата за търговска дейност преместваемите съоръжения. При това изключение ползвателите на съоръжения и търговски обекти в парковете и градините са длъжни да почистват прилежащата територия в обхват до 50 метра.

Всички тези неща са описани в проекта за Новата наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система в община Велико Търново. Тя ще бъде гласувана на предстоящото септемврийско заседание на Общинския съвет.

Проектът предвижда още в парковете и зелените площи на територията на общината да не се допуска изграждането на временни паркинги, автокъщи, автомивки, бензиностанции, газостанции и други обекти, които са неприсъщи за парковите функции. Няма да могат да се изграждат дори и огради, овен ако това е предвидено с действащия подробен устройствен план.

При строителство, разрешение за премахване на засегнатата дървесна растителност, ще се издава само въз основа на одобрен инвестиционен проект.

Специализиран общински съвет по устройство на територията по озеленяване ще разглежда устройствените планове и инвестиционните проекти за зелени територии и обекти. Този съвет ще се назначава от кмета, като или самият кмет, или оторизирано от него лице ще организира съставянето и актуализацията на публичен регистър на картотекираната растителност.

Впрочем, това е втори опит местният парламент да изготви регулация за зелената система, след като през пролетта на миналата година Окръжната прокуратура е оспорила наредбата заради неточности.

Планирането и израждането на зелената система ще става в синхрон с Общия устройствен план и въз основа на одобрени подробни устройствени планове на населените места в общината. Парковете и градините, обявени или декларирани за недвижими ценности на парковото и градинското изкуство, или представляващи части от групови недвижими културни ценности, се планират, устройват и опазват при изричното спазване на Закона за културното наследство…

Като част от зелената система на старата столица са описани парковете „Майка България“, „Марно поле“, „Дружба“, „Н. Габровски“, „К. Фичето“, както и парковете в кв. „Бузлуджа“, пред паметника „Асеневци“, на Картала, градинките пред Факултета по изобразително изкуство, пред музей „Възраждане“, парк „Акация“, зелените площи в централната градска част и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!