Очакваме над 80 млн. франка от Швейцария по програма за сътрудничество с България, част от средствата ще са за Велико Търново

0

С 1,3 милиарда швейцарски франка Швейцария ще подпомогне 13 източноевропейски държави, сред които и България. До 2024 година ще бъде продължена Българо-швейцарската програма за сътрудничество, по която ще бъдат разпределени средствата, обсъждани от Парламента в Швейцария. От своя страна българското правителство трябва да определи областите, в които желае подкрепа. Това съобщи във Велико Търново посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н.Пр. Мюриел Коен. Тя проведе среща с кмета Даниел Панов, след което пред журналисти двамата представиха възможностите за подкрепа, които ще получа както страната ни, така и Велико Търново.

Н.Пр. Коен подчерта, че за нея е голяма чест да посети старата българска столица и да се запознае с нейната богата история.

Преговорите с ЕС за втория транш по програмата продължават. Първата й част приключи през 2019 година и траншът беше в размер на 76 милиона швейцарски франка за България, очаква се сега средствата да са повече. Като се финализира рамката, ще започнат преговори с правителството конкретно кои области ще бъдат финансирани, уточни посланичката.

С парите от първия транш в България бяха извършени редица дейности по екологосъобразно обезвреждане и обезопасяване на негодни пестициди, бяха направени обучения по разделно събиране на битови отпадъци. Другата сфера на сътрудничество е програмата „Домино” за дуалното обучение в училищата.

Очакваме с помощта от Конфедерация Швейцария във Велико Търново да продължи оборудването на доброволните отряди за борба с бедствия, аварии и кризи, посочи кметът Даниел Панов. Той припомни, че със средства от първия транш са били извършени обучения за разделно събиране на отпадъците, в което Швейцария има дългогодишни традиции. Там са въведени часове в детските градини началното образование по темата, уроците се преподават във вид на игри и занимателни задачи. Очаква се сътрудничество и в областта на методика и квалификация на специалисти за реставрация на стари сгради, област, в която Швейцария също има много добри практики, допълни Панов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *