С обновени класни стаи училищата в община Елена посрещнаха учениците

0

Петте училища в община Елена са готови за новата учебна година, а днес тя бе открита с тържества за учениците. Въпреки мерките и ограниченията заради коронавируса, повечето от тях с нетърпение очакват да се завърнат в класните стаи.

Училищния праг прекрачиха 60 първокласници, с шест по-малко от миналата година. Половината от тях ще учат в двете училища в града. Най-малките ученици в общината получиха за първия учебен ден книжка с лично послание на кмета инж. Дилян Млъзев, а от Ротари клуба в Елена им подариха книга за великите българи.

Общината се включи в инициативата „Книга вместо цвете за първия учебен ден“ на Асоциация „Българска книга“, подкрепена от МОН. На 15 септември вместо цветя представителите на общинското ръководство занесоха книги, дарение за училищата.

Обновени, освежени и спретнати посрещат новата учебна година всички училища и детски градини. С около 104 000 лв. от общинския бюджет са извършени ремонтни дейности от различен характер, включително и по проекта за реконструкция на сградите на средното училище. Над 24 000 лв., целева субсидия от капиталовите разходи, са вложени за саниране, подмяна на дограма и подови настилки, ремонт на плочници на детската градина в Беброво, открита преди 85 години за децата от селото.

 

Близо 10 000 лв. от бюджета на СУ „Иван Момчилов“ отделиха за ремонт на класни стаи и коридори. Тази учебна година училището отчита увеличение на приема за профилираната паралелка по софтуерни и хардуерни науки със засилено изучаване на английски език.

Обединеното училище в Майско има нов директор – Мария Никифорова и днес приема първите деветокласници, сред тях и десет пътуващи от селата Стара река и Ръченица от съседната Сливенска област. Дни преди началото на учебната година общината внесе проект за разширение на базата на школото по програма на образователното министерство. Училището е предложено да влезе в Списъка на средищните училища в страната, също и да бъде запазен статута на такива на двете училища в града и на основното в Беброво, което е и защитено. Броят на учениците в общината с всяка година намалява и по тази причина с решение на Общинския съвет 17 паралелки в училищата ще бъдат слети и маломерни за учебната 2020/2021 година.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *