15 септември – различният празник. Защо рибите не ходят, а лисичетата не летят…

С много вълнение и при различни условия започна днешният първи учебен ден в училище „Бачо Киро” във Велико Търново. За разлика от други години, дворът не беше препълнен с деца. До паметника на патрона при строг ред, с дистанция и ленти, отделящи родителите, бяха строени само първолаците с техните учители. По традиция, празникът започна с внасяне на знамето на училището и музикална програма.

При строг ред и спазване на дистанция първолаците с вълнение чакаха да прекрачат прага на училището.

С емоционално и нетрадиционно слово директорът Владимир Николов приветства децата, родителите и учителите.

Днес, в малко по-непривични условия, за 49-и път широко отваряме вратите на нашето училище, за да посрещнем първо вас, драги първокласници! За всички ни днешният ден е празничен, топъл, светъл, но и много различен. Различен, защото  най-доказалото се училище – животът, ни поднася един урок, който със сигурност ще остане в съкровищницата на музата на историята. Всъщност уроците са два. Първият е , че няма по-могъща сила от майката природа. Вторият  –  че ние, хората, можем само заедно да преминем през изпитанията. Изпитанията, на които ни подлага този толкова прекрасен, но и променлив свят, каза Николов.

С шарени и съчетани с тоалетите им маски, децата минаха под цветната арка. 

Той припомни приказката за училището на горските животни. За да обучават децата им, те назначили совите за учители, изготвили план и обучението започнало. След време резултатите от първия изпит били съобщени на родителите. Всички изпаднали в ужас. Оказало се, че въпреки положения труд, рибките плуват отлично, но не успели да проходят. Лисичетата били най-бързи, но летенето изобщо не им се отдавало, катеричките се покатерили бързо на дървото, но на изпита по плуване едва не се удавили. Заради слабите резултати, училището било принудено да затвори. Едва тогава родителите разбрали, че децата им следват собствената си природна същност, а не чуждата.

Поуката от тази притча всеки може сам да направи. Човек не може да бъде еднакво добър във всичко и това не е нужно. Орисани сме, че за да продължим напред, трябва да сме заедно  в изпитанията. Този урок трябва да научим сега, да се възползваме от случая и да научим нашите прекрасни  възпитаници на тези ценности, за да се справят по-лесно  с предизвикателствата утре, каза още директорът.

Той припомни, че догодина училището ще отбележи своя половинвековен юбилей на училището и подчерта, че целта на целия екип на „Бачо Киро” е да се запази здравето и живота на всички,  но и да поддържа високото качество на образователния процес.

Първият звънец!

 

С няколко новости стартира учебната година ОУ „Бачо Киро“. На финал е създаването на Smart-класна стая, оформена е нова външна площадка за безопасност на движението, направен е ремонт на по-малкия физкултурен салон. Училището е разработило проект за създаване на иновативна лаборатория по природни науки, за чиято реализация образователното министерство предстои да отпусне средства по програмата STEM.

И тук, както във всички останали училища във Велико Търново, са създадени условия за влизането на учениците на потоци, осигурени са дезинфектанти, учители и персонал са снабдени с необходимите защитни средства.

Най-малките в предучилищната група са не по-малко развълнувани от каките и батковците.

На добър час!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!