Никополис ад Иструм отбеляза 1908 години от създаването си

1908 години от създаването си отбеляза днес  Археологическият резерват Никополис ад Иструм.  Това се случи с представяне на императорското писмо на Септимий Север и Каракала до жителите на античния град.

Триметровият епиграфски паметник бе реставриран и експониран в автентична сред по проект на Сдружение „Бъдеще за Никюп“ и Регионален исторически музей-Велико Търново, финансиран по проект „Ти и Lidl за по-добър живот”.

Домакини на събитието бяха директорът на музей д-р Иван Църов и кметският наместник на с. Никюп Йорданка Атанасова, а сред гостите бе областният управител проф. Любомира Попова, общински съветници от Велико Търново, общественици,, и др.


Надписът е открит в Никополис ад Иструм счупен на парчета и със следи от пожар при археологически проучвания в началото на XX в. Императорското писмо е каменен препис на оригиналното писмо на Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм с благодарност за изпратеното парично дарение в размер на 700 000 денара.
В древността оригиналното писмо се е съхранявало в градския архив (табулариума), а каменният препис се е извисявал на градския площад за да може да бъде четен от всички.


Консервационно-реставрационните дейности по паметника са извършени от Руен Хаджиниколов, реставратор в музея.
Надписът е преведен на български и английски език от епиграфа Николай Шаранков от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Пълният текст, заедно с оригинала на старогръцки език, са представени на информационна табела.

сн. Регионален исторически музей – Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!