Бившият полицай Валентин Тонков, който написа хита за Нели Рангелова „Както съм била“, с нов живот в Лондон (ВИДЕО)

0

 

 

 

Бившият горнооряховски полицай и музикант по призвание Валентин Тонков живее със семейството си във Великобритания, намира време за музика, а трите му пораснали деца също вървят по неговия път. Това разказа самият той в предаването „Тази сутрин“ по bTV и поредицата „Разкажи ми песен“, в която известни български певци споделят интригуващи истории около раждането и съдбата на някой от най-известните им и обичани хитове.

Преди повече от десет години в регионалните и централни медии историята на Валентин от Железничарския град дълго време не слизаше от първите страници и дори стана повод първо шевовете му от МВР да го накажат, а после – и да го наградят. А по думите на Нели Рангелова историята за това как двамата се запознават и той написва специално за нея песен, е достойна за Холивудски сценарии.

 

„Една вечер се прибирахме по тъмно, някъде от Русе за Велико Търново и просто се загубихме в тъмното. /В с. Поликраище – бел. ред./  Загубвайки се, видяхме една полицейска кола, която спряхме да попитаме откъде трябва да минем. Аз се връщах от участие и тогава с мен беше моята мениджърка, освен шофьора. Полицаите  разбраха, че аз съм Нели Рангелова и единият от тях изведнъж каза: „Стойте, стойте, не мърдайте никъде“, и отиде и извика другия полицай, който седеше в колата. Това е Валентин Тонков“, разказа Нели Рангелова.

„Аз отидох и на задната седалка пътуваше Нели Рангелова. Мисля, че се опита да се представи, каза: „Аз съм певица – Нели Рангелова“, аз ѝ казах: „Аз пък съм композитор и пиша песни“, сподели Валентин Тонков години по-късно в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Съдбата обаче разделя пътищата на известната певица и нашенския служител на реда за две или три години. През това време той все пак написва песен за нея. И това е бъдещият хит „Както съм била“. Срещат се отново в Горна Оряховица на един фестивал, на който Рангелова,  заедно с Краси Гюлмезов и Георги Христов са поканени да бъдат жури, а Тонков охранява реда. Тя го разпознава и след дълги колебания праща Гюлмезов и Христов в студиото на Вальо, който им дава диск с композираната от него песен. Те я убеждават, че това е невероятна песен, но тя въобще не обръща внимание.

Все пак певицата пуска диска едва след десетина дни и до сега не може да си обясни вътрешната си съпротива да я чуе по-рано.

Впрочем Рангелова  държи изключително много на стойностните текст и музика. Прецизна е до педантичност и може би затова не се доверява с лека ръка на… полицай. Но щом чува „Както съм била“ веднага се обажда на колеги и хуква към студиото, за да записва.

Песента е готова и за отрицателно време печели огромна популярност, а първият човек, който признава таланта на Вальо Тонков е баща му. След това много певци започват да търсят полицая от Горна Оряховица, за да работи за тях, но това му  създава огромни проблеми със системата на МВР. Наказват го и го пращат в „една гора“, по думите на Рангелова. Тя се свързва с тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков чрез писмо, в което твърди, че Вальо не й е поискал дори една стотинка за песента, и че няма нищо по-хубаво от това полицаите също да творят. В последствие Вальо е награден …с три дни отпуск по Коледа. А с парите от авторските права мъжът купува… дърва за огрев на семейството си.

„Нещото, което никога няма да забравя, е когато Вальо ми каза, че благодарение на авторските права успял да си купи дърва, за да могат трите му деца да изкарат зимата. Много ми стана мило. Сближихме се, станахме приятели, а това е моята песен с най-интересната история“ , разказва още Нели Рангелова пред bTV. По думите й всеки път, когато тя пее „Както съм била“ публиката става на крака, а песента остава в личния й златен фонд.

В момента Валентин Тонков живее и работи в Лондон. Той всъщност напуска системата на МВР и директно емигрира. Работи към фирма, която прави мебелировка на ВИП-персони и къщите им в цяла Великобритания. Съпругата му е цигулар и свири в Симфоничен оркестър. Двамата му сина и дъщеря му са завършили университети и са много по-добри музиканти от него / по думите му/, а дъщеря му знае четири езика. Самият той продължава да свири в група с няколко англичани в пъбовете и се чувства много щастлив… А и вече не му се налага да мисли с какви пари да набави дърва за огрев, за да може многобройното му семейство да се топли през зимата.

Ето и видеото на песента:

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *