Сто години навърши Марийка Калянджиева – най-възрастната жителка на Лясковец

0

Огромна трагедия белязала семейството й. Тя загубила тримата си сина, но продължила с упоритост живота си

Столетница от Лясковец получи специално внимание от кмета на Общината д-р Ивелина Гецова за трицифрения си юбилей. По традиция кметът на Лясковец посещава винаги онези жители на общината, които навършват столетие. Поредната възрастната дама, която стигна до тази достолепна възраст е Марийка Цанева Калянджиева от Лясковец.

Марийка Калянджиева е родена на 19 септември 1920 година. Тя е най-възрастният жител на град Лясковец, но община Лясковец има и по-възрастен гражданин и това е 102-годишната козаревчанка Иванка Сахатчиева.

Марийка Калянджиева живее в Лясковец с дъщеря си Миланка Маринова, която се грижи с много любов, топлота и всеотдайност за своята майка. Именно тя подготви и специалния празник за баба Марийка, като събра на семейно тържество роднини и братовчеди от Варна за стотния ѝ юбилей.

Марийка Цанева Калянджиева е родена в Лясковец и е имала сестра еднояйчна близначка. Свързва живота си с Илия Калянджиев, който е неин другар в продължение на 50 години. Животът й е белязан и от голяма трагедия, в която загиват тримата й синове, но въпреки всичко, тя достига столетието с много упоритост и непрестанна борба с бедността, с физически труд и домакинска работа, на която е била отдадена до преди 2-3 години. Възрастната жена е родила и отгледала, освен тримата си сина, също и най-малкото си дете – дъщеря си Миланка, която сега се грижи за нея, заедно с внуците Петра и Борис.

Да й поднесе своите пожелания по повод кръглата годишнина, в дома на жената дойде и кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Освен подарък и пожелания, д-р Гецова поднесе на юбилярката и празнична торта със свещички, които ѝ помогна да духне. Д-р Гецова се снима със столетницата, пожелавайки ѝ да е жива и здрава и спокойни и изпълнени със семейна топлота да са старините й. Баба Марийка пък поръча на кмета за 101-та годишнина пак да заповяда на рождения ѝ ден.

В Лясковска община в момента има още един столетник – баба Иванка Сахатчиева от Козаревец и тя е не само най-възрастният жител в Община Лясковец, но втората жена на тази възраст в област Велико Търново. 102 години козаревчанката навърши на 3 юли, а жителка на Арбанаси е само с три месеца по-голяма. На достолепната възраст 97 години са и Донка Манева и Добра Ганева от Джулюница, а най-възрастен жител на село Мерданя е 95-годишната Мария Чертоянова.

Другите две села на Лясковска община Добри дял и Драгижево преди няколко години също имаха столетници. Стотният си юбилей дочака през 2016 година и драгижевчанката Донка Арнаудова, столетната възраст достигна и добридялчанката Мария Матева, до 102 години живя и баба Фрона Ефтимова също от Добри дял, 100 навърши и козаревчанката Пена Ангелова. Спокойният живот на село, екологичната храна от дворовете и стопанствата, движението и навика на жителите да се трудят до дълбока старост, са едни от основните причини, регионът ни да се нарежда на едно от първите места по дълголетници

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *