Със 140 000 лв. община Елена ремонтира училищата и детските градини

 

Обновени, освежени и спретнати посрещнаха новата учебна година всички училища и детски градини в община Елена. С около 104 000 лв. от общинския бюджет са извършени ремонтни дейности от различен характер, включително и по проекта за реконструкция на сградите на средното училище. Над 24 000 лв., целева субсидия от капиталовите разходи, са вложени за саниране, подмяна на дограма и подови настилки, ремонт на плочници на детската градина в Беброво, открита преди 85 години за децата от селото.

Близо 10 000 лв. от бюджета на СУ „Иван Момчилов“ отделиха за ремонт на класни стаи и коридори. Тази учебна година училището отчита увеличение на приема за профилираната паралелка по софтуерни и хардуерни науки със засилено изучаване на английски език.

Обединеното училище в Майско има нов директор – Мария Никифорова и в него ще обучават първите деветокласници, сред тях и десет пътуващи от селата Стара река и Ръченица от съседната Сливенска област. Дни преди началото на учебната година общината внесе проект за разширение на базата на школото по програма на образователното министерство. Училището е предложено да влезе в Списъка на средищните училища в страната, също и да бъде запазен статута на такива на двете училища в града и на основното в Беброво, което е и защитено. Броят на учениците в общината с всяка година намалява и по тази причина с решение на Общинския съвет 17 паралелки в училищата ще бъдат слети и маломерни за учебната 2020/2021 г.

 

В петте училища в община Елена общо се учат 60 първокласника, с шест по-малко от миналата година. Половината от тях са в двете училища в града.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!