Д-р Стефан Филев: „Обвиненията  към МОБАЛ са неоснователни!  Болницата отчита печалба, не се разпродават имоти, новият корпус ще бъде отворен напролет“

0

Манипулативни и преследващи други цели са обвиненията към областната болница във Велико Търново, които великотърновският адвокат Иван Денев внушава чрез участията си в телевизия 7/8. Дължа отговор не на него, а на обществото и затова предоставям данни и цифри, които говорят красноречиво за състоянието на лечебното заведение. Това заяви директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“  д-р Стефан Филев на нарочна пресконференция днес.

Той изказа съболезнованията си към близките на абитуриента Христо Денев, който почина в болницата с коронавирус. Именно след смъртта на момчето започнаха непрекъснатите атаки от страна на бащата, които често са съпроводени от нелицеприятни призиви за купуване на свещи за медиците, за хвърляне на камъни по болницата, с пожелание тя да се превърне в руини, в място за плъхове и т.н.

Едно от обвиненията на Денев е, че болницата  има загуби от дейностите по пране, стерилизация и осигуряване на храна за пациентите, които се възлагат като външна услуга. Д-р Филев представи хронологията и фактите около тези дейности. Действително  в момента прането на постелъчното бельо се извършва като външна услуга. Документално в МОБАЛ има  „перално звено”, което е изградено по договор от 5 март 2013 г.  Той е за ремонт  на пералното, доставка, монтаж и гаранционно обслужване на машини за пране, сушене и гладене. Изпълнител е обединение на две фирми – „Скални материали” АД и „Ескана” АД. Изпълнението на дейностите е било прието без забележки от тогавашното ръководство на болницата през април 2014 г. В края на предходната година обаче от РЗИ – Велико Търново излизат със становище, че пералното не функционира по правилата на хигиенните изисквания, независимо от извършения ремонт. През 2015 години приключва и проверка на Агенцията за държавен финансов контрол, която установява драстични нарушения по строителството  и нанесени вреди за 40 669 лева на болницата. Затова е сезирана прокуратурата и има висящо производство. Сред нарушенията е и това, че двете фирми, без да имат право, вземат подизпълнител – местната фирма „Еврокомерс Георгиев”, зад която стои известно лице от Велико Търново с характерен  прякор. Прокурорската проверка се точи пет години, но до сега развитие по нея няма.

В доклада на АДФИ е установено, че освен високите разходи за пералните машини, те не са предназначени за изпиране на болнично бельо. За тази цел трябват специални машини с отделен вход за чистото и мръсното бельо, които да са в отделни помещения. Установено е също, че има подмяна на приетата техника ,те често давали дефекти и т.н. Формираният разход бил 1,22 лв. на килограм пране. Затова Съветът на директорите взема решението тази дейност да бъде възложена като външна услуга. Сключва се договор с фирма „Еврохим груп”, цената пада до 1,10 лв./кг.,а фирмата предоставя и безвъзмездно постелъчен инвентар.

Д-р Филев опроверга информацията на Денев, че стерилизацията на медицинските инструменти в болницата също е външна услуга. Той припомни, че през юли 2013 г. е сключен договор отново с посочените по-горе две фирми за ремонт на пералното отделение и промяна на част от него  в Звено за стерилизация с доставка на оборудване, както и за основен ремонт на Детско отделение – структура за юноши. Звеното за стерилизация е въведено в експлоатация през 2014 г. и работи до сега.

Храненето на пациентите в МОБАЛ е организирано като външна услуга през 2013 г по решението на Съвета на директорите, след предписание на Агенцията по храните. Според него кухненският блок е трябвало да бъде спешно ремонтиран, да бъдат подменени техниката и уредите или е трябвало да бъде затворен. Дейностите по ремонтите – канализация, ВиК инсталация, дограма, климатизация и др. са били за 240 000 лева – средства, с които болницата не е разполагала, а прекъсване на процеса на хранене наболните, особено на тези на диетичен режим е било невъзможно. Това  е обуславило  решението на СД за осигуряването им чрез външна услуга. Проведена е обществена поръчка и е сключен договор с фирма, помещенията са дадени под наем, с което се генерират приходи в лечебното заведение.

Директорът на МОБАЛ категорично отрече твърденията, че болницата е в незавидно финансово състояние, като посочи, че за първите шест месеца на годината МОБАЛ отчита печалба в размер на 782 000 лева, ритмично изплаща задълженията си към доставчици и персонал.

Относно строежът на новия болничен корпус, определян от адвокат Денев като „кутийка”, д-р Филев припомни, че строителството е започнало след продажба на два недвижими имота  срещу 6 014 693 лева, с ДДС. От тази сума МОБАЛ е внесла дължимия по сделките ДДС  в размер на 987 493 лева и данък печалба в размер на 227 949 лева. Реално останалата сума  за проектиране и строителство на корпуса е 4 799 250 лева. Така наречената кутийка е с разгъната площ от близо 4500 кв. м. , на седем етажа и сутерен и е проектирана  съответно нормативните изисквания за здравни заведения, а не като обикновен жилищен блок.

Сега предстои болницата Съветът на директорите да вземе решение за кандидастване за нисколихвен заем в размер на 3,5 млн. лева за оборудване и довършване на новия корпус, който ще събере всички отделения на старата болница, на мястото на които ще бъде изграден хоспис. Това е изключително необходимо на града, защото подобни обекти са малко в региона, а нуждата от тях е огромна, посочи д-р Филев.

Не е вярно и твърдението на адвоката за извършено разпродаване на целия северен двор на нова болница. Всеки грамотен човек знае, че разпореждането с имущество на акционерно дружество, каквото е болницата, може да стане само с решение на общо събнание на акционерите, посочи д-р Филев. До сега има взето такова решение само за един терен от тази територия, на който години наред стоеше незавършен опасен строеж. Останалата част от терена е обособена в няколко урегулирани поземлени имота, всеки от които,   съгласно действащия ПУП на града е с отреждане „обществено обслужване”, а не за жилищно строителство.

На пресконференцията бяха изнесени и данни за подготовката на болницата за епидемията от коронавирус, която е започнала още преди да се появят първите случаи в страната. Медицинският директор д-р Гарева обясни, че за целта е било обособено Първо хирургично отделение. Не е използвано инфекциозното в стара болница, защото условията в него са лоши и няма необходимата техника. Диагностичният блок, образна и клинична лаборатория са далеч, което затруднява работата. Това, че в болницата не е допуснато вътрешно разпространение на заразата, означава, че сме се справили, посочиха от ръководството.

150 човека, с потвърдена диагноза коронавирус, са преминали през болницата от началото на епидемията, от тях в стационара са лекувани 60-70. Починалите са трима. От персонала са заразени пет човека.

В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” работят професионалисти, които изпълняват задълженията си, въпреки трудностите около коронакризата, нападките, недостатъчното финансиране, и те заслужават уважението на обществото. Защото въпреки хулите и заплахите за живота, които получават, всички се обръщат към тях при нужда от медицинска помощ, допълни директорът на болницата.  Той пое ангажимент да предостави подробни данни от извършвания медицински одит и резултатите от ексхумацията на Христо Денев, когато те бъдат готови, както и да разкрие какво всъщност се крие зад атаките срещу лечебното заведение. Ще говоря само и единствено, обуславяйки се на факти, подчерта д-р Филев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *