Учебната година във ВТУ започва присъствено с рекорден брой първокурсници и строги противоепидемични мерки

0

С рекорден брой първокурсници за последните пет години ще бъде открита новата учебна година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Занятията започват присъствено от 1 октомври и за това днес е издадена заповед на ректора проф. д-р Христо Бонджолов. За да се стигне до тази заповед, изслушахме мненията както на преподавателите, деканите и ректорското ръководство, така и на членовете на Академическия и на Студентския съвет, съобщи ректорът проф. Бонджолов. Всички смятаме, че  трябва да се върнем към нормализация на учебния процес, колкото и да ни е трудно в тези условия, посочи той.

В университета са взети стриктни мерки за дезинфекция, осигурени са маски и шлемове за преподавателите, ще има топла вода в санитарните помещения, обособени са вход и изход за потоците, помещенията се проветряват.  За да се осигури необходимата дистанция за провеждане на занятията, ще бъде използвана цялата материална база на университета, включително и аулата. Въпреки това помещенията няма да са достатъчни, затова през зимния семестър на учебната 2020-2021 година за студентите магистри, както и за специализантите от Центъра за квалификация (редовна и задочна форма на обучение) и от Департамента за продължаващо образование и квалификация на педагогически специалисти, занятията ще се провеждат чрез смесено обучение при спазване на графика на занятията по схемата 1/3 присъствено и 2/3 електронно (с отдалечен достъп).

Най-важното, за което искам да призова колегите и студентите, е да не идват в университета, ако усетят неразположение, имат температура или други симптоми на заболяване. Нека да пазим себе си и другите, каза проф. Бонджолов.

Той посочи, че първокурсниците във ВТУ тази година са над 4500, което е рекорд за последните пет години. Сред причините са както нарастващият авторитет на университета, така и кризата с коронавируса, която е спряла много млади хора да учат на Запад и желанието им да останат близо до семействата си.

На 1 октомври учебната година във ВТУ ще бъде открита пред сградата на Ректората, а съветът на ректора е първокурсниците да не идват с роднини и приятели. Останалите ще могат да гледат тържеството онлайн, за да се избегне струпването на много хора на едно място.

Университетът е финансово стабилен, както никога през последните пет години, подчерта проф. Бонджолов. По думите му колкото е било задължението преди 5 г., толкова сега е плюсът.

След добрите новини е и тази, че са заети 99  на сто от местата за бакалаври  държавна поръчка и те, заедно със студентите с платено обучение,  са 2206 към днешна  дата – със 110 повече от миналата година, съобщи заместник-ректорът по учебната част доц. Димитър Симеонов. По магистърските програми са приключили две записвания, третото продължава до петък. Ще бъде обявено и четвърто. Не по-малко от 1900 ще са магистрите, към днешна дата са записани 1300.

200 са едногодишните специализанти в Департамента за продължаващо образование и квалификация , които ще бъдат първокурсници. До 6 октомври продължава и приемът в Центъра за квалификация , където се очаква броят на специализантите да надхвърли 400. Ще посрещнем новата учебна година с над 4500 първокурсници, посочи и доц. Симеонов.

Той подчерта, че веднага след 1 октомври стартира и новата кандидатстудентска кампания в университета. Ще продължи емблематичната и супер успешна инициатива „Рано рани” за запазване на местата по държавна поръчка и  платено обучение от 1 декември.  Документите ще се подават на място и онлайн, като превес ще се дава на електронната обработка. Практиката е показала, че това  спестява време и осигурява сигурност на служителите и кандидатите.

Провеждането на изпитите ще бъде присъствено  и онлайн. Ще бъдат въведени нови дигитални форми за представяне на специалностите пред ученици чрез електронни борси.   В рекламната кампания на университета ще бъдат включени изявени студенти. Ще продължат и добилите популярност интригуващи  онлайн лекции на преподаватели, представители на бизнеса и публични личности.

Проблем ще се окаже провеждането на практиката на студентите от педагогическите специалности в училищата. Затова е насрочена среща между ректорското ръководство и училищни директори, за да бъде търсена форма за тяхната реализация .

88 са местата за докторанти във Великотърновския университет, кандидатите за тях са 112 , съобщи проф. Милко Палангурски, заместник ректор по научната дейност. Между 10 и 17 октомври ще се проведе сесията, а към  декември ще бъдат приети новозаписаните докторанти, допълни той.

В Юридическия факултет вече направихме генерална репетиция за провеждане на присъствени изпити през юни и юли. Нямаше проблеми, нито заразени студенти и преподаватели, съобщи проф. Янка Тянкова, заместник-ректор по административно-правните дейности.  Тя изрази надежда, че с проявяване на отговорност от всички, учебната година ще бъде завършена присъствено.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *