1020 лева е средната заплата в региона на Велико Търново официално

Продължава практиката работниците и служителите да се осигуряват на МРЗ, а останалата част да получават в плик

Четири сигнала от региона на Велико Търново са постъпили на моблиното приложение VOX  КНСБ, което стартира през юни миналата година. Единият сигнал е за служителка в лечебно заведение, която се оплакала от лоши условия на труд и недобро отношение на работодател. Другите три са от бивши работници в шивашка фирма, които описали случаи на плащане на минимална заплата по банков път, а останалата част на ръка, в плик срещу подпис. Не им били изплатени и сумите за платен годишен отпуск при напускане. По всичките случаи е направена проверка от страна на Инспекцията по труда. Това съобщи Иванина Янкова, областен координатор на КНСБ във Велико Търново.

Мобилното приложение на синдикатите, което е част от кампанията „Сивото убива”, до момента е свалено над 100 000 пъти от интернет магазините. Целта му е гражданите да разберат колко е важно да се осигуряват върху истинския размер на заплатата, която получават и да подават сигнали за нарушения.

Средната работна заплата за регион Велико Велико за първото полугодие на тази година е 1020 лева, за страната е 1327 лева, съобщи Янкова. Ако ни осигуряват на минимална работна заплата, а получаваме повече, губим 4454 лева при майчинство първата година,  2246 лева болнични за десет години, (ако три пъти в годината сме ползвали болнични от пет работни дена), 2214 лева за безработица, (ако получаваме 60 на сто от брутното трудово възнаграждение). Губим също 47 627 лева пенсия или най-малко 56540 лева общо. Тази калкулация сам всеки може да си направи в зависимост от реалното трудово възнаграждение и сравнено с това, ако се осигурява на минимална работна заплата, посочи Янкова.

В приложението VOX  КНСБ най-много са сигналите за неплащане на заплати и и осигуровки, получаване на заплата в плик, работа без договор, насилие или тормоз на работното място и др.

Повечето от хората от региона предпочитат да посетят офиса на КНСБ и на място да представят своите казуси, посочи Янкова. Един от драстичните случаи, разисквани от експертите, е на  служителка, която повече от 20 години работила  в местно предприятие. Известно време отсъствала от работа заради заболяване, но не си пуснала болнични, нито отпуск, а имала устна договорка и разрешение от шефа си. Въпреки че получила уверение от него, че няма да има проблем, тя била уволнена дисциплинарно. Така при пенсиониране загубила обезщетението си от шест месеца, което се полага по закон.

От март, когато в страната беше въведено извънредното положение заради COVID – 19, синдикатите са били залети от запитвания и сигнали за ползване на платен и неплатен отпуск от страна на работници и служители под натиск от работодателите.

Приложението  на КНСБ е безсрочно, на него могат да бъдат подавани сигнали 24 часа в денонощието, седем дена в седмицата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!