Президентът Румен Радев отличи 62-ма български ученици с Международна награда на херцога на Единбург днес в Свищов

0

Днес на официална церемония в къщата музей „Алеко Константинов” в град Свищов държавният глава Румен Радев награди 62-ма младежи, които са постигнали златно и сребърно ниво на Международната награда на херцога на Единбург – България.

Със златни и сребърни значки бяха отличени двадесет и шест младежи, постигнали златно ниво на Международната награда, и тридесет и шест, постигнали сребърно ниво, които им бяха връчени от президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и от посланика на Великобритания в България Н.Пр. д-р Роб Диксън. Сред официалните гости на събитието бяхакметът на община Свищов Генчо Генчев, изпълнителният директор на Jobtiger и председател на почетния тръст на Фондацията на Наградата в България Светлозар Петров, и Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“ и част от Почетния тръст на програмата у нас.

Като водещата лидерска програма за личностни постижения Международната награда на херцога на Единбург работи в училища и организации в повече от 130 държави по целия свят. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията доброволчество, физическа активност и умения, а в края участват в приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип.

В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. под официалния патронаж на тогавашния президент Росен Плевнелиев и среща подкрепата на много бизнес организации. На днешната церемония държавният глава Румен Радев сподели, че в началото на своя мандат той е приел не само като огромно удоволствие, но и като морално задължение да бъде патрон на Международна награда на херцога на Единбург, защото тя е мощен инструмент за самоусъвършенстване на младите и ги стимулира да взимат самостоятелни решения, опознавайки собствените си възможности.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *