Наплив за членство в БСП в област Велико Търново, увеличават се заявленията за прием в партията

Увеличават се заявките за прием на нови членове в БСП в областта, както и за възстановяване на членството на бивши партийци. Само в община Лясковец за последните дни са подадени 10 заявления, от тях двама искат да си възстановят партийната принадлежност, а другите са симпатизанти, които желаят да влязат в редиците на социалистите. Една от основните причини е проведеният за пръв път в историята на партията пряк избор за национален лидер, който се проведе на 12 септември. Още в деня на изборите много симпатизанти са проявили желание да гласуват, но по устав не са имали това право, защото не са членове на БСП. Колко ще са новоприетите хора в редицата на партията, ще стане ясно в края на годината, когато се съберат данните от всички общини. Това съобщи днес областният лидер на червените във Велико Търново Петко Тюфекчиев. Заедно с трима от новоизбраните членове на Националния съвет на БСП – Огнян Стоянов от Горна Оряховица, Емилия Жилиева от Лясковец и Катя Петрова от Стражица, която е член на Общопартийната контролна комисия, той представи резултатите от 50-тия юбилеен конгрес на партията, който се проведе преди дни в София.

На 12 септември, когато беше първиятт пряк избор на лидер на партията, област Велико Търново отчита една от най-високите избирателни активности в страната, подчерта Тюфекчиев. Спроред него това е било доказателство, че партийните членове са били „узрели” за този избор.  Той припомни, че на конгреса лидерът на БСП Корнелия Нинова е отчела поетите и изпълнени ангажименти от партията. Тя е заявила, че БСП е ударна опозиция, партия, която не е влязла в договорки и споразумения, въпреки че са й били предлагани постове и за председател на Народното събрание, и за министерски кресла.

Единствено ние създадохме план за управление на страната преди две години с широко обществено обсъждане и сме готови да поемем и да реализираме един успешен мандат, посочи Тюфекчиев. За тези четири години БСП спечели президентските избори, удвои от 37 на 80 депутатите в парламентарната си група, БСП е единствената партия, която увеличи от 4 на 5 евродепутатите си, повишен е и броят на червените кметове и общинските съветници, допълни Тюфекчиев. По думите му най-важна е промяната вътре в партията, кято е довела и до повишеното доверие на хората в нея. Имаме всички основания да се борим за първа политическа сила на предстоящите предсрочни или редовни парламентарни избори, каза областният лидер на БСП.

Промяната в БСП, реформата вътре в партията показва, че сме готови да променим и България. Въведохме 3 мандата за депутати и два мандата за председателя. Най-демократичен беше  обаче прекият избор на председател, в който гласуваха над 70 на сто от членовете на партията. Показахме как се провеждат перфектно избори, допълни Петко Тюфекчиев.

Според него резултатът за избор на Корнелия Нинова, която е спечилила над 82 на сто от гласовете, е оценка не само за нея като личност, но и за водената от нея политика.

Сред положителните тенденции в партията е и това, че се дава път на младите хора – 46 човека от парламентарната група са депутати за пръв път.

Конгресът е поставил задача на Националния съвет да се организира  дебат и да се състави нова политическа програма на БСП, която да се приеме след провеждане на референдум в партията. Той ще определи политиката, която следва да се води и с кого евентуално ще се коалира БСП в бъдещо управление.

Предстои в областта да се проведе сформиране на нов областен съвет и да се проведе избор за председател, като се очаква това да се случи до месец. Тюфекчиев заяви, че има право отново да се кандидатира за лидер, тъй като по новите правила председателите имат право на два мандата.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!