На 1 октомври 1984 г. в Радиозавода започва серийното производство на прочутите телевизори „Велико Търново”

На 1 октомври  1984 година в Радиозавода във Велико Търново започва серийното производство на прочутите телевизори „Велико Търново”. Своите спомени за този ден споделя в социалните мрежи великотърновецът Цоньо Цонев.

На този ден група от 27 ентусиасти от цех,,Телевизия“, съвместно с конструкторите от ,,Бюро Телевизия“ и технолозите от Технологичният отдел на ИРТА към КРТА (Радиозавода), в едно малко, оборудвано с модерна апаратура цехче, започнахме серийното производство на цветния телевизионен приемник ,, Велико Търново“. Той се превърна в емблема на град Велико Търново и изделие, доказало през годините своето качество и надеждност, посочва той.

Оттогава изминаха толкова много години, но тук-там в някои къщи по селата или вили има телевизори, които още работят, допълва Цонев и припомня, че само във Велико Търново са произведени 1 000 000 телевизора.

Цоньо Цонев,  инж.Пенчо Пенчев и инж.Григор Григоров с юбилейния милионен телевизор-  модел ,, Велико Търново“ 872.  

Представете си, че тия телевизори са опаковани и трябва да се транспортират наведнъж. За цялото количество ще са необходими около… 4 000 ТИР-а.  Ако се подредят плътно в колона един след друг, сухоземната граница на  България трудно би ги събрала, посочва още Цоньо Цонев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!