Откриха тържествено новата учебна година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

С традиционния звън на академичната камбана и словата на студентската клетва, днес беше открита тържествено новата учебна 2020-2021 година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Почетен гост на празника беше президентът Румен Радев.

Сред официалните лица бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Любомира Попова, ректорското ръководство, бивши ректори, деканите на факултети и др.

Церемонията по традиция започна с изпълнение на химните на България и ЕС.

Днес се събираме след дълго и тягостно отсъствие и отново сме заедно. Знам колко ви липсва присъствието, защото през последните месеци някак свикнахме с отсътвието, а това не върши добра работа на никого. Време е да се върнем към нормалността, каза в приветствието си ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Започваме една тежка година, при извънредни обстоятелства, но най-важното е да сме отговорни и да пазим себе си и другите. Защото, ако искаме да живеем в нормална държава, това зависи от нас, от личната отговорност на всеки от нас, подчерта той.

Днес имаме крещяща нужда от онова, на което се е радвал вазовият герой дядо Йоцо – от изграждането на една България, в която институциите стоят здраво, така че обикновеният човек да има на кого да се уповава, на кого да има доверие, от кого да очаква закрила. Трябва да си подредим държавата, да си протегнем ръка и с нашия обществен сговор, с нашия обществен договор да гарантираме и на вас че ще останете в нашата България. Вярваме енергията и  ентусиазма ви, каза още ректорът.

Основателна е вашата гордост на наследници на славната Търновска книжовна школа, защото именно тук, в историческата и духовна столица на България, където нашата държавност постига едни от най-високите си върхове, вие развивате и творите съвременна наука и образование, черпейки сила от нашите духовни корени, каза в приветствието си към всички студенти, преподаватели и служители в университета президентът Румен Радев.

Моето присъствие тук е израз на категорична подкрепа за вашия стремеж да утвърждавате университета като духовно средище на високообразовани и достойни личности. Учудващата енергия на младите хора и високата ерудиция на преподавателския състав раждат една непобедима сила – светът на образованите, свободните и изискващи хора. Общността, призвана да възражда хуманните ценности в нашето съвремие, обзето от устрема на технологизация, консуматорство, егоизъм и арогантност, каза още Радев.

Не забравяйте, че когато съдбата на България е в ръцете на просветени и образовани хора, в решителни и възпитани в любов към Родината личности, тогава България просперира, подчерта държавният глава.

Тържеството продължи с  произнасяне на словата на студентската клетва, написана от гениалния поет и драматург Радко Радков и благослов от Великотърновския митрополит Григорий.

Академичната камбана, даваща началото на новата учебна година, беше ударена от президента Радев, ректора проф. Боджолов и  Аврора Славова, първокурсничка специалност „Психология”, редовно обучение.

Поздрав за всички присъстващи поднесоха талантливите музиканти от „Джуниър Бенд”.

Над 4 500 първокурсници започват обучението си присъствено във Великотърновския университет  и това е най-високият им брой за последните няколко години.

Преди началото на церемонията по откриването  Румен Радев проведе работна среща с Ректора, на която проф. Христо Бонджолов представи накратко историята на Великотърновския университет и традициите на Търновската книжовна школа, които университетът следва успешно, като ги съчетава със съвременните тенденции във висшето образование и науката.
Проф.  Бонджолов подчерта пред госта високия прием за новата учебна година и добрите новини от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в последно време. В края на срещата Ректорът подари на Президента пластика на светите братя Кирил и Методий, а г-н Румен Радев написа послание в книгата за почетните гости на Университета.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!