Президентът Румен Радев: „Европейският доклад за България е самопризнание на ЕС за провала в борбата с корпуцията у нас”

Докладът на Европейската комисия констатира проблеми, които от години са очевидни за българите. Но той е колкото критичен за България, толкова и самокритичен за самия Европейски съюз. Този доклад  и е вид самопризнание на ЕС за дългогодишния провал в борбата с ширещата се корупция у нас. Това заяви президентът Румен Радев, който днес беше почетен гост на тържественото откриване на академичната учебна година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка дори и под различна форма е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал с корупцията. Моята подкрепа и признателност е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си я върнат държавата, каза още президентът.

Радев коментира и искането на Съюза на съдиите за преждевременно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. По думите му системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на Гешев да пази на всяка страна правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система. Вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените български прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона, посочи държавният глава.

Когато стремежът за власт се превърне в стремеж за спасяване, тогава нещата стават неудържими, коментира президентът ветото му върху изборния кодекс  и подчерта, че то трябва да бъде подкрепено от опозицията, стига определени партии да преценят дали са опозиция или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!