На 1 октомври 1984 г. в Радиозавода започва серийното производство на прочутите телевизори „Велико Търново”

0

На 1 октомври  1984 година в Радиозавода във Велико Търново започва серийното производство на прочутите телевизори „Велико Търново”. Своите спомени за този ден споделя в социалните мрежи великотърновецът Цоньо Цонев.

На този ден група от 27 ентусиасти от цех,,Телевизия“, съвместно с конструкторите от ,,Бюро Телевизия“ и технолозите от Технологичният отдел на ИРТА към КРТА (Радиозавода), в едно малко, оборудвано с модерна апаратура цехче, започнахме серийното производство на цветния телевизионен приемник ,, Велико Търново“. Той се превърна в емблема на град Велико Търново и изделие, доказало през годините своето качество и надеждност, посочва той.

Оттогава изминаха толкова много години, но тук-там в някои къщи по селата или вили има телевизори, които още работят, допълва Цонев и припомня, че само във Велико Търново са произведени 1 000 000 телевизора.

Цоньо Цонев,  инж.Пенчо Пенчев и инж.Григор Григоров с юбилейния милионен телевизор-  модел ,, Велико Търново“ 872.  

Представете си, че тия телевизори са опаковани и трябва да се транспортират наведнъж. За цялото количество ще са необходими около… 4 000 ТИР-а.  Ако се подредят плътно в колона един след друг, сухоземната граница на  България трудно би ги събрала, посочва още Цоньо Цонев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *