Президентът Румен Радев: „Европейският доклад за България е самопризнание на ЕС за провала в борбата с корпуцията у нас”

0

Докладът на Европейската комисия констатира проблеми, които от години са очевидни за българите. Но той е колкото критичен за България, толкова и самокритичен за самия Европейски съюз. Този доклад  и е вид самопризнание на ЕС за дългогодишния провал в борбата с ширещата се корупция у нас. Това заяви президентът Румен Радев, който днес беше почетен гост на тържественото откриване на академичната учебна година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка дори и под различна форма е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал с корупцията. Моята подкрепа и признателност е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си я върнат държавата, каза още президентът.

Радев коментира и искането на Съюза на съдиите за преждевременно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. По думите му системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на Гешев да пази на всяка страна правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система. Вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените български прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона, посочи държавният глава.

Когато стремежът за власт се превърне в стремеж за спасяване, тогава нещата стават неудържими, коментира президентът ветото му върху изборния кодекс  и подчерта, че то трябва да бъде подкрепено от опозицията, стига определени партии да преценят дали са опозиция или не.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *