Отишъл си е почетният доктор на ВТУ и голям приятел на Велико Търново Атанас Ванчев дьо Траси 

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 30 септември 2020 г. в Париж, Франция, е починал Атанас Ванчев дьо Траси –  френски поет, преводач и учен с български произход (роден в Хасково, България), професор от Сорбоната, академик на Френската академия на науките, Doctor Honoris Causa на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, два пъти номиниран за Нобелова награда за литература, известен като Българския Байрон на френски език, председател на Движението на световните поети „Poetas del Mundo“ ( с център Сантяго, Чили.

Академик Атанас Ванчев дьо Траси е автор на 74 стихосбирки, издадени на френски език. Превеждал е на френски редица български поети, сред които и гениалния си приятел от Велико Търново Радко Радков. Носител е на звания и награди, сред които “Кавалер на златната роза на поезията” (Лион), Литературната награда “Солензара” (Корсика), Голямата награда за поезия на град Париж, медала “За заслуги към Франция”, наградата “Стендал” на Министерството на външните работи на Франция и др. Неговите стихосбирки са преведени на 29 езика и е на “ти” с културата на арабския свят. Един от най-добрите 50 преводачи на световната поезия.

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов преди две години лично изпрати писмо до Нобеловия комитет при Кралската шведска академия на науките, в което се изразява подкрепа за номинацията на Атанас Ванчев дьо Траси за носител на Нобеловата награда за литература за 2018 година.

Мир на душата му!

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *