Президентът удостои със званието „бригаден генерал“ началникът на НВУ Иван Маламов

Военнослужещи от Българската армия бяха удостоени днес, 2 октомври, с висше военно звание с укази на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Церемонията се проведе в Гербова зала на „Дондуков“ 2 в София и на нея присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

Държавният глава удостои с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“ досегашния командир на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който заема длъжността „заместник-началник на отбраната“.

Бригаден генерал Димитър Петров бе удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, освободен от длъжността „командир на 3-та авиационна база – Граф Игнатиево“ и назначен за командир на Военновъздушните сили. Досегашният му заместник във формированието в Граф Игнатиево полковник Николай Русев е назначен за командир на 3-та авиационна база и е удостоен със звание „бригаден генерал“.

Бригаден генерал Стайко Прокопиев, който до момента заемаше длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в Министерството на отбраната, е назначен на длъжността „директор на Щаба на отбраната“ и е удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полковник Иван Маламов е удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

„Новите звания и назначения са заслужено признание за постигнати високи успехи, за професионализма, уменията и лидерските ви качества, за вашата всеотдайност и принос към развитието на Въоръжените ни сили“, посочи президентът Румен Радев в обръщението си към новопроизведените висши офицери. „Не забравяйте, че за българския генерал честта, достойнството и Родината са над всичко“, заяви той.

От името на удостоените с висше офицерско звание новоназначеният заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков изказа благодарност към военното и политическото ръководство за оказаното доверие. „Пред нас стои дълъг път, през който трябва да преминем, за да защитим и оправдаем това доверие. Насоките, по които се движим, са ясни. Те са посочени в Стратегическия преглед на отбраната със способностите, които трябва да бъдат изградени в периода до 2032 г.“, посочи той. Генерал-лейтенант Стойков заяви, че за да бъдат постигнати необходимите отбранителни способности, трябват усилия за свързването на придобитите нови бойни платформи в работна среда. Той подчерта и ключовото значение на привличането, задържането и мотивацията на младите офицери. „Може да имаме модерни платформи и нови технологии, но всички те трябва да бъдат управлявани и осигурявани от хората“, категоричен бе генерал-лейтенант Стойков.

На церемонията присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, висши офицери от Българската армия.

Бригаден генерал Иван Маламов е роден на 10 май 1973 г. в с. Копривлен, област Благоевград. През 1997 г. завършва Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана (ВВУАПВО) „Панайот Волов“ в гр. Шумен, специалност „Артилерийско въоръжение“. През 2007 г. завършва „Организация и управление на логистичното осигуряване на оперативни и тактически формирования“, а през 2017 г. – „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ във Военна академия „Г. С. Раковски“. На служба в Българската армия е от 1997 г. Бригаден генерал Иван Маламов започва военната си кариера като помощник-началник на отделение в 3-та мотострелкова дивизия в гр. Благоевград със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е преминал през всички командни длъжности от командир на взвод до командир на полк. На длъжността „началник на Националния военен университет „Васил Левски“ е назначен през август 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!