
Нивото на язовир „Йовковци“ е драстично намаляло заради малкото дъждове и сухото лято, но покрай брега на живописния водоем има достатъчно въдичари, видя редактор на „Болярски новини“.
През уикенда, когато за началото на октомври живакът нетипично удари трйсетина и повече градуса, селцата в Еленския балкан се оживиха от туристи от цялата страна. Наплив имаше и около село Раювци, където резерватът в памет на Вълчан войвода привлича наистина много българи, дошли да видят своеобразния роден „Стоунхендж“. И понеже за него вече сме ви разказвали, само ще добавим, че сакралното място продължава да се развива. По време на пандемията са изградени още няколко скални фигури, а в момента около селцето има пленер и творци дялат фигури на известни исторически личности, които ще дообогатят колорита на патриотичната местност.
По пътя към Раювци се натъкнахме и на прословутата ловна дружинка от село Средни колиби, които откриха сезона, но пък риболовците също бяха опънали въдици. Те с болка споделиха, че нивото на яз. „Йовковци“ е спаднало драстично и водата се е отдръпната от брега с няколко метра, което впрочем личи с просто око.
Иначе любителите на риболова си бяха спретнали импровизирани къмпинги за уикенда от няколко палатки, малък кемпер и личните си автомобили. За радост нямаше боклуци или тежки джипове до брега,а въдичарите бяха заредени с търпение и с… надежда да се поздравят с улов на сом, щука, толстолоб, или друга дребна рибка, която обаче по думите им кълве повече през деня…
Познавачи разказаха, че в язовира се срещат още червеноперка, шаран, , бял амур, костур, както и „Слънчева ръба“, позната още като „Часовник“. Тя не е ядлива, тъй като има много кости. Рибарите избягват да ловят на бял червей в плитчините, защото часовника захапва куката и не дава възможност да се хване нещо друго, споделиха самите те.
За стръв се предпочита царевица или жито, а щуката се лови на тапа или блесна, като на тапата може да се сложи малка каракуда, часовник или друга малка рибка. За по – добър улов, е добре, преди да хвърлите въдицата първо да пуснете подходяща захранка, ни посъветваха опитни въдичари….