Ротарианци ще подпомагат популяризирането на археологически обекти в региона на Павликени

0

Ротаринци  от региона ще подпомагат популяризирането на археологически обекти в региона на Павликени. Средства за това бяха събрани по време на събитие, организирано от сателитен Ротари клуб „Павликени – Бяла черква“ (СРКПБЧ ) преди дни.  За втора поредна година членовете на сателитния клуб организираха сбирка на тема „Строителството и винопроизводството на римляните в Павликенския край“, в нея се включиха гости на ротарианците от Павликени, техни приятели от Ротари клубовете във Велико Търново, Севлиево, Свищов и др .

Участниците в събитието  посетиха семейна изба в село Върбовка, където Лора Пенева и Калоян Пенев проведоха дегустация на букет от вина и разказаха за историята и магията в производството на вино.

Последва  посещение на Античен керамичен център до Павликени, където д-р  Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново, и археологът Калин Чакъров проведоха увлекателни беседи за керамичния център, разказаха за неговото откриване, история, живота и бита на неговите жители. Те показаха на участниците в срещата открититете керамични пещи, намерени артефакти и музейната сбирка на комплекса.

В края на събитието под яворите, почти като римски патриции, всички споделиха своите впечатления на чаша вино.

Събраните средства по време на срещата ще се използват за популяризиране на археологическите обекти на територията на Община Павликени.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *