Отменят се празникът на Еленския бут

0
Празникът на еленския бут, който традиционно се провежда по Димитровден, тази есен няма да се състои.
Общинският оперативен щаб и организаторите на празника – община Елена и Местният съвет по туризъм проведоха две съвместни заседания и в крайна сметка, след продължителни разисквания, постигнаха единно становище.
„Изключително трудно и с огромно съжаление, но с необходимата отговорност взехме решението за отмяна на Празника на еленския бут заради удължената до края на м. ноември извънредна епидемична обстановка и действащите противоепидемични мерки в страната, обявени със заповеди на министъра на здравеопазването.
Като разумни и отговорни хора сме длъжни да помислим преди всичко за здравето и живота както на жителите на общината, така и на гостите на нашия град. Отмяната се налага и заради това, че пъстротата и колоритът на празника през последните години събират на ограничено място в централната градска част десетки хиляди посетители. Невъзможно е в тази ситуация да бъдат ефективно осъществени противоепидемичните мерки, а в условията на продължаващата извънредна епидемична обстановка, това би било неоправдан риск“, сподели кметът на общината инж. Дилян Млъзев.
Къщите за гости, хотелите и другите места за настаняване са отворени за гости и туристи, които предпочитат да прекарат свободното си време по Димитровден в Еленския балкан. Няма да има обаче организирани празнични събития – концерти, изложби, игри, възстановки, касапски кът, нито скари на открито, сергии и павилиони за продажба на занаятчийски и други стоки. Собствениците на магазини, ресторанти, механи и къщи за гости ще предлагат и продават еленски бут по обичайния ред и при строго спазване на противоепидемичните мерки.
„Тази година всичко ще е различно. Няма да има специална организация на движението в централната градска част, няма да има кътове за хранене на открито. По-добре е за почитателите на нашите кулинарни специалитети, които нямат резервирани места в хотелите и къщите за гости през уикенда по Димитровден, да посетят нашия град в друго време, за да не останат недоволни от липсата на места за паркиране и възможност за изхранване. Туристическите агенции, които са избързали да обявят организирани екскурзии, свързани с празника, да проявят коректност и да ги отменят, за да не разочароват клиентите, които са им се доверили“, призовават още от общината.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *