Наградиха най-добрите любители фотографи, заснели сгради на гениалния майстор Колю Фичето

0

Тази вечер бяха наградени победителите в любителския фотоконкурс „Архитектурното наследство на майстор Колю Фичето в Община Велико Търново”.  Събитието се проведе в центъра на старата столица, където е подредена изложба със снимките на участниците в надпреварата.

Конкурсът, организиран от Регионален исторически музей и Община Велико Търново, е посветен на 220-годишнината от рождението на възрожденския творец и архитект и  е една от многото инициативи, с които старата столица се включи в Европейски дни на наследството 2020, каза на церемонията директорът на Дирекция „Култура” в Община Велико Търново Нелина Църова.

В надпреварата участваха 35 фотографи, в първа възрастова група се включиха 8 млади фотографи, а във втора възрастова група 22 души, посочи председателят на журито Генчо Петков. – EFIAP, фотограф-художник. Той подчерта, че най-голямата радост за оценяващите е била почти невидимата граница между любителската и професионална фотография, която са показали участниците.

Първа награда в категория възрастни беше връчена на адвокат  Валери Ставрев за фотография на църквата в манастира „Св. Пророк Илия” в  с. Плаково. Той получи и специалната награда на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов за фотография на църквата „Св. св. Константин и Елена”.  Грамотата и наградата му връчи заместник-кметът на Община Велико Търново Снежана Данева – Иванова.

Победител в  категория учащи е Боян Иванов, ученик в 12 клас в ПГСАГ „Ангел Попов” – Велико Търново с черно-бялата си фотография на църквата „Св. св. Константин и Елена”. Той получи приза си от директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.

Поощрителна награда за най-млад участник беше присъдена на Мария Михова, 4 клас в СУ „Вела Благоева” – Велико Търново за фотографията на църквата „Св. Марина”.

 

Валери Ставрев:

„Този конкурс ме провокира да науча много

нови неща за гениалния майстор Колю Фичето”

-Какво ви провокира да участвате в конкурса?

-На първо място ме провокира интересът ми към бележитите българи и търновци, чиято памет трябва да почитаме. Колю Фичето е една от тези личности със своето уникално архитектурно наследство в цялата страна.

-Защо избрахте точно тези две негови сради – шедьоври, за да ги запечатате през обектива?

-Изпратих общо шест снимки за участие в конкурса, като идеята ми беше да се покаже разнообразието на неговото творчество и майсторство. Тази надпревара ме накара да прочета много допълнителна литература и научих нещо ново, което не съм знаел, че църквата в Килифаревския манастир е негово дело, а тя е много специална за мен, дащото там съм получил Свето кръщение.

-Снимката на църквата в Плаковския манастир е направена по нетрадиционен начин. Откъде е този поглед?

-Снимката направих от камбанарията на манастира, до която по принцип нямаше достъп по времето, когато е правена фотографията – през 2011 година. Бяхме няколко приятели от Русе, Габрово и Велико Търново и изглежда станахме симпатични на игумена, защото той ни пусна в нея. Гледката към цялата църква, провокира фотографския ми поглед и така се роди този кадър.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *