В свищовското село Ореш се радват на обновеното си читалище

0

 

Уилям Гладстон: „Няма друг народ, равен на българския, който в преизподнята на мрака на робството да се въздигне и създаде такава демократична, общочовешка и общодостъпна институция, наречена читалище…”

Обединени от желанието за запазване на традициите, културата и историческата памет, жители на село Ореш, община Свищов в далечната 1903 г. създават място, което да съхранява живия дух, да пази патриотизма и връзката между миналото и настоящето и което със своите знания и култура да приобщава малки и големи. Така се създава Народно читалище „Филип Станиславов – 1903“, носещо името на видния орешенски католически епископ Филип Станиславов.

Читалището като единственото културно средище в селото, разполага с богат музеен и библиотечен фонд. Културната институция активно участва във всички местни събития и инициативи – литературни конкурси, рецитали и срещи с поети, чествания на кръгли годишнини, юбилейни тържества, конкурси и експозиции.

Богатата творческа и активна дейност провокираха общинската администрация да инвестира средства в неговото бъдещо развитие и така НЧ „Филип Станиславов“ бе включено в реализацията на проект „Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов“.

Проектното предложение предвижда подобряване на съществуващата материална база, обслужваща културната дейност в три от населените места на община Свищов – Царевец, Вардим и Ореш, посредством повишаване на енергийната ефективност на сградите, създаване на по-добри битови условия за работа и осигуряване на достъп до нея за хората в неравностойно положение.

В рамките на почти 7 месеца в НЧ „Филип Станиславов“ село Ореш бяха извършени дейности по подмяна на дограмата, полагане на топлоизолация по външни и фасадни стени, ремонт и топлоизолация на покрив, бе извършен ремонт на помещения и салони в сградата, изградена е отоплителна и вентилационна инсталация, изградена е достъпна архитектурна среда за хора  в неравностойно положение, извършени са дейности по пожароизвестяване и пожарна безопасност и други на обща стойност 636 000,00 лв.

All-focus

В резултат на това и благодарение на съвместните усилия на общинската администрация, читалищното настоятелство, фирмата изпълнител и кметството, сградата е обновена, санирана и реновирана, с топли и чисти помещения, в които читалищните дейци ще развиват своята дейност и ще продължат да прославят и пазят българския фолклор и традиции.

Към момента в народното читалище има 9 самодейни колективи, които активно участват в културния и социален живот на общината, те са в основата на концертите по случай всякакви празници и имат много успешни изяви на фестивали в страната и чужбина. Такива колективи са Група за народни песни „Дунавска младост”; Група за автентичен фолклор „Росна китка”; Вокална група „Абагар”; Група за стари градски песни „Четирилистна детелина”; Школата по изобразително изкуство „Палитра”; Театрална група „Искрици”; Детски танцов състав „Зорница”; Детска вокална група „Медени звънчета“, Хоротека „Хоп-троп“ и др. В реновираните помещения всички те ще продължат да упражняват своите хобита и интереси.

Една от най-изявените дейности в читалището е библиотечната. Библиотечният фонд възлиза на малко над 12 000 книги от всякакъв жанр, читателите са почти 1020, а  посещенията са над 600 за изминалата година.

Но освен от статистическа гледна точка, читалището има много по-важна мисия, за която разказва г-н Любомир Иронов (председател на читалището и кмет на с. Ореш).  Ето какво каза той: „НЧ „Филип Станиславов”  е утвърдена   културно-образователна институция с около 120 годишна история. За дейността и живота в нея може и има какво да се разкаже. По-важно  е  да успеем да съхраним и предадем на идните поколения спецификата и важността на това, което знаем – традициите и обичаите, уникалния ни фолклор т.н. Не е случайно, че вече 16 години сме домакини на Националния фолклорен събор на католиците от България. Защото именно на сцената се срещат историята и бъдещето, на сцената се предава българщината. Фактът, че сме потомци на един от най-великите българи – първият епископ  на Никополска католическа епархия и автор на Първата българска печатна книга „АБАГАР” – Филип Станиславов, още повече ни задължава да предадем нататък и затвърдим приемствеността.”

За новите придобивки разказва и г-жа Ирина Йозова – секретар на читалището: „С реализацията на проект „Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов”, нашето читалище, което е най-голямото в Свищовска община, доби нов облик. Извършен бе основен ремонт на покрива. През годините изпитвахме сериозни затруднения по овладяване на множеството течове, причинени от силни валежи и бедствия. Сега благодарение на професионализма на хората от „Коев” – гр. Свищов имаме перфектна топлоизолирана покривна конструкция и течове няма. Никога сградата на читалището не е имала толкова хубав външен вид както в момента – с изцяло обновени и топлоизолирани външни и фасадни стени. Дограмата също е подменена. От години отоплението в читалището е сериозен проблем. През есенно – зимния сезон дейността почти спира, тъй като е невъзможно да се поддържа необходимата за нормална  работа температура. Сега разполагаме с нова парна инсталация, благодарение на която дейността на самодейните състави и работата на читалищните служители ще протича нормално в обновените и просторни работни помещения и зали. И не на последно място трябва да отбележа следното: В резултат на ремонтните дейности вече е създадена необходимата среда за хората в неравностойно положение, което благоприятства участието им в читалищния живот.

Всичко това показва, че читалището е център, в който се разпространяват знания и умения, център за информация и комуникации, център в който има място за всеки независимо от неговата възраст, пол, социална и етническа принадлежност.

Чрез вложените инвестиции в НЧ „Филип Станиславов“ – с. Ореш общинската администрация като бенефициент цели насърчаване участието в културния живот на гражданите като фактор за социално сближаване и интеграция, което ще задоволи техните потребности от култура и ще създаде възможностите за социализация, и общуване, и ще подобри културната инфраструктура в общината като цяло.

С реализирането на проекта ръководството на Община Свищов показа, че следва и продължава да изпълнява своята политика, насочена към модернизиране на културната инфраструктура и подобряване на материалната база на читалищата в град Свищов, и населените места от общината.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *