Председателят на ВТРС Младен Димитров запозна студенти от НВУ „Васил Левски“ с функциите на съдебната система

Студенти, изучаващи специалността „Национална и регионална сигурност“ в НВУ „Васил Левски“, посетиха Районен съд – Велико Търново.Четвъртокурсниците бяха водени от своя преподавател гл.ас. д-р Христина Братанова, а визитата им бе част от редовния стаж по специалността.

Младите хора имаха възможността да разгледат съдебна зала и да научат повече за провеждането на един съдебен процес. Те се срещнаха с административния ръководител – председател на ВТРС Младен Димитров, с който разговаряха за достъпа до класифицирана информация и работата с лични данни, както и за реда на образуване на наказателни, граждански и административни производства. Студентите имаха възможност да се запознаят с едно гражданско и едно наказателно дело, като интерес за тях предизвика наказателното производство, което бе за измама с дистрибуция на лекарства.

Въпросите на младите хора към председателя на съда бяха свързани с изтичането на записи от специални разузнавателни средства,работата на вещите лица и случаите, които изискват назначаване на експертизи. Бъдещите специалисти по национална сигурност попитаха съдия Димитров за това как взема решения при постановяване на присъди и трябва ли според него да се върне смъртното наказание. Председателят на съда успя да отговори на всички въпроси с примери от своята близо 20-годишна професионална практика на съдия.

В учебния план по специалността„Национална и регионална сигурност“ са включени дисциплини, даващи широк спектър от знания в областта на правно-политическите науки и органите за държавно управление и закономерностите на гражданско-военното сътрудничество.Студентите изучават дисциплини като„Въведение в гражданското и трудово право”, „Административно право”, „Основи на държавата и правото и гражданско-военни отношения”, „Международно хуманитарно право” и „Международно публично право”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!